Szijjártó Péter megmutatta, milyen az, amikor szügyig gázolnak bele egy ország szuverenitásába

külföld
október 22., 20:32

Magyarország szuverenitását meg kell védeni, a magyar külpolitika szuverenitását meg kell védeni, folyamatos harcot kell vívni, hogy megvédjük szuverenitásunkat – az elmúlt hónapokban Szijjártó Péter külügyi és focimeccsrekonzuldelegálásügyi miniszterünk gyakrabban szajkózta ezt, mint ahányszor Lavrov barátja kezét szorongatta, pedig az nem kevés.

A szuverenitásvédelem ebben az értelmezésben azt jelenti, hogy külföldről, de legalábbis Nyugatról, a liberális mainstream felől nem szóljanak bele abba, hogy a kormány hogyan kormányoz, hogy a magyar belpolitikában mi történik. Vagy akár csak elmondják arról a véleményüket budapesti nagykövetként, amit az országban tapasztaltak.

De tényleg, milyen borzasztó és felfoghatatlan beavatkozás is lenne, hogy ha külföldi politikusok szólnának bele abba, mi történik egy adott ország választási kampányában – úgy, ahogy például a Putyin-barát boszniai szerb vezető Milorad Dodik mellett szerbül kampányoló Szijjártó Péter tette október elején.

De az is elképesztően súlyos beavatkozás egy adott ország belpolitikájába, ha valaki beleszól abba, hogy egy választás után egy adott ország államfője kit kér fel kormányalakításra. És történetesen a magyar szuverenitásra oly érzékeny Szijjártó Péter ennek illusztrálásában is élen jár.

Kedden ugyanis az osztrák államfő, Alexander van der Bellen úgy döntött, hogy nem a szeptember végi előrehozott választást megnyerő szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) kéri fel kormányalakításra, hanem a második helyezett Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjét bízta meg kormányalakítással.

Amit ehhez a hírhez háttérinformációként tudni kell:

  • az FPÖ-nek nincs parlamenti többsége és a vele való együttműködést minden párt kizárta,
  • az FPÖ-nek a magyar kormánypolitikusok fociultrákhoz méltó lelkesedéssel szurkoltak, és így ünnepelték annak győzelmét is, Orbán lelkesen gratulált, Szijjártó herzlich glückwunschot üzent.

Ezek után Szijjártó Szuverenitásérzékeny Péter a Facebookon mutatta meg, milyen az, amikor külföldről akarják megmondani, hogy működjön egy ország. Sértődött kisfiúként osztotta ki ugyanis az osztrák elnököt, mondván:

„ezek után soha többet nem merészkedik odáig, hogy a magyar demokrácia állapotát a szájára vegye, ugye, Herr Van der Bellen?”