Több mint félmilliárd forintnyi közpénzből népszerűsítették az Orbán-kormányt külföldön a Danube Institute munkatársai

POLITIKA
október 23., 17:59

Több mint félmilliárd forint közpénzt fizetett ki a munkatársainak a Batthyány Lajos Alapítvány által fenntartott Danube Institute, ami több vendégoktatótól olyan cikkeket kért, amik pozitívan tüntetik fel az Orbán-kormányt az Egyesült Államokban – írta meg az Átlátszó a közérdekű adatigényléssel megismert szerződések alapján.

Az 1991 óta működő BLA-t négy éve alakította át a kormány közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá, fel is tőkésítették, hogy rendelkezzen a vagyonkezelő alapítványokra előírt tőkeminimummal. 2023-ban a BLA adott 2 milliárd forintot az Alapjogokért Központra. Az Átlátszó azt írja, a Danube Institute a kormány külföldi, elsősorban amerikai hálózatépítésének egyik fő eszköze, főleg konferenciák szervezésével és a vendégkutatók munkájának finanszírozásával foglalkozik.

A BL 2022 és 2024 között, külföldi vendégoktatóival kötött és az azóta tartott geopolitikai csúcstalálkozókkal kapcsolatos szerződései szerint a Danube Institute vendégoktatóinak és előadóinak adott kifizetések látványosan megugrottak az elmúlt három évben:

  1. 2022: 76,76 millió forint.
  2. 2023: 179 millió forint.
  3. 2024: 284,6 millió forint.

A trumpizmust intézményesítő Heritage Foundationnel együtt szervezett geopolitikai csúcstalálkozókon is sokat fizetnek a felszólalóknak: 36,6 millió forintot kapott a konferencia egyik vendége, miközben az általános díjazás 200 és 400 ezer forintnyi összeg volt. A geopolitikai konferenciák előadói 2022-ben 10,27 millió forintot, tavaly 13,9 milliót, az idei rendezvényen pedig 44 millió forintot kaptak.

Egy vendégoktató 8400 dollárért (3,1 millió forint) vállalta egy magyar migrációs politikáról szóló tanulmány megírását: szeptemberben meg is jelent ilyen kutatás a Danube Institute oldalán, a szerző a Texas Public Policy Foundation politikai igazgatója, Melissa Ford Maldonado, aki Donald Trump elnöksége alatt a Fehér Házban dolgozott.

A Magyarországon élő amerikai újságíró, Rod Dreher a Danube Institute hálózatprojektjének vezetője, több könyvére is támogatást kapott: 2022-ben még havi bruttó 5666 dolláros (2,1 millió forintos) fizetésért dolgozott, de a frissebb szerződésen már 8750 dolláros (3,2 millió forintos) havi fizetés szerepel, és két olyan, 14 ezer dolláros (5,2 millió forintos) szerződés is volt, amik részeként arra kérték a kutatókat, hogy vegyenek részt az idei Tusványoson.

Rod Dreher a Danube Institute „Célkeresztben a woke-izmus – Beszélgetés Chris Rufoval és Rod Dreherrel” című rendezvényén 2023. április 11-én.
photo_camera Rod Dreher a Danube Institute „Célkeresztben a woke-izmus – Beszélgetés Chris Rufoval és Rod Dreherrel” című rendezvényén 2023. április 11-én. Fotó: Botos Tamás/444

Egy külföldi vendégkutató havi 4500 dolláros (1,68 millió forintos) fizetésért azt vállalta, hogy legalább havi két, minimum 650 szavas cikket ír meghatározott amerikai és európai újságoknak. Az Átlátszó szerint a szerződést Michael O’Shea köthette, akinek a listán szereplő lapok többségében megjelentek cikkei.

Az összes költés persze jóval kisebb tétel akár a Megafonra sunyin elszórt összegekhez vagy a közmédiába hivatalosan öntött közpénz-százmilliárdokhoz képest is.