A kurdokra mért csapással válaszoltak a törökök az ankarai merényletre

külföld
október 24., 08:35

A török kormány közölte, hogy az ország hadserege szerda este csapást mért Irakban és Szíriában a PKK kurd fegyveres csoporthoz köthető helyszínekre, mivel őket okolják a szerdai, Ankarában elkövetett támadásért, amiben legalább öt ember meghalt és 22 ember megsebesült.

photo_camera Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Szerdán a TUSAS török repülőgépgyártó cég székhelyénél, Ankara külvárosában történt támadás – Ali Yerlikaya török belügyminiszter szerint terrortámadás –, ahol legalább két támadót megöltek. A támadásról videók is készültek, a BBC azt írja, a felvételeken két ember látható, ahogy fegyverrel lövöldöznek a TUSAS bejárata körül. A támadásért egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter közölte, hogy két támadót, egy nőt és egy férfit „semlegesítettek”, majd azt mondta, hogy a támadásban valószínűleg a kurd PKK vett részt. Recep Tayyip Erdogan török elnök – aki épp Oroszországban van a BRICS csúcstalálkozón, ahol Putyinnal tárgyal – a Twitteren/X-en közzétett bejegyzésében szörnyűnek nevezte a támadást.

A Kurd Munkáspárt (PKK) Törökországban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is tiltott terrorszervezet. Az 1980-as évek óta harcolnak a török állam ellen az ország kurd kisebbségének jogaiért.