Putyin a BRICS csúcstalálkozón mutathatja meg, mennyire nincs elszigetelve

külföld
október 22., 06:01

Keddtől csütörtökig az oroszországi Kazanyban rendezik meg a BRICS éves csúcstalálkozóját. A világ minden tájáról 32 külföldi küldöttséget várnak, közülük 24-et állam- és kormányfői szinten. Oroszország António Guterres ENSZ-főtitkárt is meghívta a csúcstalálkozóra, de az ő részvételét még nem erősítették meg.

Az eseményt igazi diplomáciai nagyüzem előzte meg, ugyanis több mint 200 találkozót és rendezvényt szervezett az orosz elnökség.

Milyen elszigetelődés?

Az oroszok óriási sikerként keretezik a csúcstalálkozót, Putyin egyik külpolitikai tanácsadója az Oroszországban valaha rendezett legnagyobb diplomáciai eseménynek nevezte a BRICS országok vezetőinek vendégül látását. Az mindenesetre biztos, hogy az Ukrajna elleni háború megindítása óta ez a legjelentősebb csúcstalálkozó, aminek az orosz elnök a házigazdája, több mint húsz államfő jelezte részvételi szándékát.

photo_camera BRICS nemzetbiztonsági tanácsadók találkozója Szentpéterváron, 2024 szeptemberében Fotó: ALEXEI DANICHEV/AFP

Putyin számára az esemény szimbolikus és gyakorlati szempontból is alapvető fontosságú, hiszen látványos kézfogásokkal tudja demonstrálni, hogy ő maga nem a nemzetközi közösség páriája, hanem házigazdája egy olyan dinamikusan fejlődő csoportnak, ami a világ jövőbeli fejlődését meghatározza majd, Oroszország pedig a Nyugattal fennálló feszültségek ellenére a globális szövetségek és az együttműködés pártján áll. Gyakorlati szempontból kiváló lehetőség arra, hogy a gazdasági és a háborús erőfeszítések javítását célzó megállapodásokról tárgyaljon a világ feltörekvő gazdaságainak vezetőivel. Az orosz elnök kétoldalú találkozót fog folytatni többek közt Hszi Csin-ping kínai, Narendra Modi indiai, Recep Tayyip Erdogan török és Maszúd Peszkian iráni elnökkel.

A BRICS fontos szerepet játszik Oroszország nagystratégiájában. 2022 februárja előtt Moszkva egy olyan többpólusú rendben reménykedett, amelyben egyensúlyt tud teremteni a két legerősebbnek tartott hatalommal, a Kínával és az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolataiban. Az ukrajnai háborúval azonban eltűnt a pragmatizmus az orosz külpolitikából.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.