Korrupció vádjával letartóztatták az orosz védelmi minisztérium személyzeti főnökét

külföld
május 14., 12:30

Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Jurij Kuznyecov altábornagy, a védelmi minisztérium személyzeti főosztályának vezetője ellen, és egy katonai bíróság elrendelte a tábornok előzetes letartóztatását.

Jurij Kuznyecov
photo_camera Jurij Kuznyecov Forrás: az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma

Az SZK szerint Kuznyecov akkor követte el a bűncselekményt, amivel megvádolták, amikor az orosz vezérkar 8., az államtitok-védelmi szolgálatot is irányító igazgatóságának vezetője volt. A nyomozás megállapította, hogy a tábornok 2021-2023-ban kenőpénzt kapott kereskedelmi cégek képviselőitől annak fejében, hogy „bizonyos lépéseket tegyen az érdekükben”. A Kommerszant azt írta, a pénzt pozíciókba való kinevezésekért juttatták el neki.

Kuznyecov lakóhelyén és a nyilvántartásban szereplő lakcímén házkutatást tartottak, ahol az SZK szerint több mint 100 millió rubel (400 millió forint) értékben foglaltak le készpénzt, aranyérmét, gyűjteményes órákat és luxuscikkeket.

Április végén Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettest szintén nagy összegű kenőpénz elfogadás vádjával tartóztatták le.

Szergej Sojgu miniszter helyére Vlagyimir Putyin vasárnap Andrej Belouszov közgazdászt, addigi első miniszterelnök-helyettest jelölte. Sojgu az orosz biztonsági tanács vezetését kapja meg. A tisztséget addig betöltő Nyikolaj Patrusevet Putyin megtette hivatalos tanácsadójának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu akkori védelmi miniszter 2023. február 23-án.
photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu akkori védelmi miniszter 2023. február 23-án. Fotó: Mihail Mecel/AFP

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a Kuznyecov elleni eljárást, mondván, hogy ez nem az ő hatásköre. Azt mondta, a Kreml szerint nem fog zavart okozni az orosz fegyveres erők munkájában, hogy Belouszov személyében egy civilt jelöltek védelmi miniszternek.

Szerinte Sojgu kinevezését nem kell lefokozásnak tekinteni. „Ez egy nagyon magas kormányzati poszt, nagyon széles feladatkörrel, ami az egész ország számára nagy jelentőséggel bír. Természetesen ennek a testületnek a vezetője állandó közvetlen kapcsolatban áll az államfővel, és nagy felelősséget visel” – mondta a Kreml szóvivője. (MTI)

Kiemelt videóink