Milliárdos miniszterhelyettest dugtak rács mögé az oroszok, a lerombolt Mariupol újjáépítésén is betegre kereshette magát

külföld
április 25., 11:37

A klasszikus gazdaglistákhoz képest speciális névsort tett közzé még 2019-ben az orosz Forbes: az erőszakszervezetek olyan magas rangú vezetőit szedték lajstromba, akik jelentős jövedelemmel büszkélkedhettek. Azt a nem hivatalos versenyt Timur Ivanov, a védelmi miniszter helyettese nyerte meg, a Forbes tudomása/becslése szerint a tábornoknak csupán 2018-ban 13,6 millió rubeles, míg a családjának 136,7 millió rubeles jövedelme volt. (Ahhoz, hogy megkapjuk forintban ezeket és a lentebb következő összegeket, nagyjából 4-szeres szorzót kell használnunk.)

Ezen túlmenően sem lehet olyat mondani, hogy a miniszterhelyettes ne lett volna szem előtt, jó néhány korrupciós tényfeltárásban szerepelt fő helyen a neve ebben az időszakban. Alekszej Navalnij csapata az anyagaiban arra jutott, hogy Timur Ivanov családjának két 600 milliós ingatlana is van Moszkvában és a főváros környékén, korábbi felesége, Szvetlana Maniovics pedig éveken át százezrével szórta az eurót az általa annyira kedvelt francia Riviérán. Ezt ráadásul a totális orosz–ukrán háború kezdete után is megtehette, lévén, hogy elvált a férjétől, megúszva, hogy személyre szóló szankciókkal sújtsák az Európai Unióban. Magának Ivanovnak ez nem sikerülhetett, az Egyesült Államokból 2022 márciusában tiltották ki, az EU októberben rakta fel a maga szankciós listájára.

Mindez nem volt elegendő ahhoz, hogy a miniszterhelyettest megpiszkálják, ehelyett tovább gazdagodott, egészen e hét keddjéig, akkor jelentek meg az első hírek arról, hogy különösen nagy mennyiségű kenőpénz elfogadásának vádjával őrizetbe vették. A különösen nagy összeg az orosz büntető törvénykönyv szerint minimum 1 millió rubelt jelent, és 8-tól 15 évig terjedő szabadságvesztést lehet érte kiszabni. Konkrét számokat eddig még senki sem mondott, Ivanov ügyvédei sem, a sajtó sötétben tapogatózik nagyjából, ráadásul nemcsak a részletek, hanem az ügy háttere, célja, célpontjai és lehetséges kimenetele szempontjából is. De annyi azért sejthető, hogy egymillió rubelnél nagyságrendekkel nagyobb pénzekről van szó.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.