Németország és az Egyesült Államok is lassítja Ukrajna NATO-meghívási kérelmét

külföld
október 24., 10:17

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemrég bemutatott győzelmi tervében azonnali meghívást kért a NATO-ba, de ahogy a Politico írja most, Németország és az Egyesült Államok is azon nagyhatalmak közé tartozik, akik lassítják Zelenszkij kérelmét.

Zelenszkij, bár azonnali meghívást kért, elismerte, hogy a NATO-hoz való tényleges csatlakozás csak a háború befejezése után lehetséges, miközben arról beszélt, hogy Ukrajna számára „alapvető fontosságú”, hogy „meghívást kapjon a háború alatt”. A NATO kulcsfontosságú tagjai viszont aggódnak amiatt, hogy ezzel háborúba keverednek Oroszországgal.

Julianne Smith, az Egyesült Államok leköszönő NATO-nagykövete a Politicónak azt mondta, „a szövetség a mai napig nem jutott el arra a pontra, hogy kész legyen tagságot vagy meghívást felajánlani Ukrajnának”.

Zelenszkij úgy fogalmazott, jó kapcsolata van Olaf Scholz német kancellárral, és hálás Németország támogatásának, de arról is beszélt, hogy tisztában van azzal, hogy Scholz „szkeptikus” és nem fogja támogatni Ukrajna gyors NATO-ba való gyors meghívását.

photo_camera Joe Biden amerikai elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO-csúcs köszöntő ünnepségén 2024. július 10-én Washingtonban Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

De nemcsak az Egyesült Államok és Németország áll ellen, Szlovákia és Magyarország is ezen az állásponton van, csak ahogy a Politico is fogalmaz, a két ország „populista vezetőinek” „más a kiindulópontja”, miután „általában Kreml-barát álláspontot képviselnek”. Azt írják, Orbán Viktor blokkolja az uniós forrásokat Ukrajna felfegyverzésére, Robert Fico pedig azt mondta, Ukrajna NATO-csatlakozása „jó alapot jelentene egy harmadik világháborúhoz”, emiatt „soha nem fog beleegyezni”.

A lap szerint „az Egyesült Államok mögé bújva” nem támogatja a gyors csatlakozást Belgium, Szlovénia és Spanyolország sem, egy NATO- tisztviselő viszont úgy fogalmazott, „absztrakt módon támogatják, de ahogy közelebb kerül a megvalósuláshoz", kezdenek ellentmondani.

Lengyelország viszont támogatja „a NATO-perspektíva megnyitását Ukrajna számára”, legalábbis ezt mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök az EU-vezetők múlt heti csúcstalálkozóján. De ahogy a Politico is írja, ezeknek a kisebb országoknak engedniük kell Németországnak és az Egyesült Államoknak.

Júliusban a 32 NATO-tagállam vezetője, így Magyarországról Orbán Viktor is aláírt egy nyilatkozatot az ukrán NATO-tagság visszafordíthatatlanságáról.