Miközben Orbán gratulált a grúz kormánypártnak, az Európai Tanács elnöke a választási csalások kivizsgálására szólított fel

külföld
október 27., 18:50

A szombati választás után Grúzia ügyét is informális budapesti EU csúcs napirendjére akarja tűzni Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

A választási bizottság szerint 54 százalékkal nyert az oroszbarát kormányzópárt, a Grúz Álom, az ellenzék szerint viszont választási csalás történt, és nem fogadják el az eredményt.

link Forrás

Az EBESZ megfigyelői a szavazók megfélemlítése, hatósági nyomásgyakorlás, a voksolás felügyelői elleni erőszak, szavazatvásárlás, többszörös szavazatleadás és egyéb jogsértések eseteire panaszkodtak, és követelték ennek kivizsgálását.

Charles Michel az X-en azt írta, „tudomásul vesszük az EBESZ előzetes értékelését, és felszólítjuk a Központi Választási Bizottságot és más illetékes hatóságokat, hogy tegyenek eleget kötelességüknek, és gyorsan, átláthatóan és függetlenül vizsgálják ki és bírálják el a választási szabálytalanságokat és az azokkal kapcsolatos állításokat.”

Ezeket komolyan kell tisztázni és kezelni – tette hozzá. Ismét felszólította a grúz kormányt arra, hogy – összhangban a júniusi és októberi EU csúcs következtetéseivel, - „mutassa meg szilárd elkötelezettségét az ország uniós útja mellett.”

A politikai oldalakon átívelő, konstruktív párbeszéd szerinte most elsődleges fontosságú. Azt írta, a novemberi csúcson értékelik majd a helyzetet, és meghatározzák a következő lépéseket Grúziával kapcsolatban.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Miközben Charles Michel a választási csalások kivizsgálását követeli, Orbán Viktor miniszterelnök már szombaton, a szavazatok összeszámolása előtt gratulált az újraválasztott grúz kormánynak, és hétfőn kétnapos tárgyalásra utazik Grúziába.