Háromállamivá vált az orosz-ukrán háború, már Kurszkban vannak az oroszok támogatására küldött észak-koreai katonák

külföld
október 28., 13:03

„Megerősíthetem, hogy észak-koreai csapatokat küldtek Oroszországba, és hogy észak-koreai katonai egységeket telepítettek a kurszki régióba” – mondta hétfőn Mark Rutte NATO-főtitkár újságíróknak nem sokkal azután, hogy találkozott a dél-koreai hírszerzés egyik magas rangú tisztviselőjével.

„Ma reggel a Koreai Köztársaság, a NATO közeli partnerének küldöttsége tájékoztatta az Észak-atlanti Tanácsot és más csendes-óceáni partnereinket - Ausztráliát, Japánt és Új-Zélandot - Észak-Korea növekvő részvételéről Oroszország Ukrajna elleni illegális agressziós háborújában. A küldöttségben a Koreai Köztársaság Nemzeti Hírszerző Szolgálatának és a Honvédelmi Minisztériumnak a magas rangú képviselői is részt vettek” – áll Rutte nyilatkozatában, ami angolul itt olvasható.

A szavai megerősítik az Ukrajnából származó korábbi hírszerzési értesüléseket, és egyben azt jelentik, hogy a Moszkvát támogató észak-koreai csapatok már harcban állnak, vagy legalábbis készen állnak harcolni az ukrán hadsereggel, írja a Politico. A kijevi hadsereg augusztusban foglalta el Kurszk egyes részeit egy olyan hadművelet során, amely a második világháború óta az első oroszországi inváziót jelentette. Ukrajna azt remélte a kurszki offenzívától, hogy a megszállással arra kényszerítheti Oroszországot, hogy átcsoportosítsa jelenleg Kelet-Ukrajnában lévő csapatait.

photo_camera Fotó: ANDREY BORODULIN/AFP

Az, hogy Kim Dzsongun harctéri segítséget nyújt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, riasztotta a nyugati szövetségeseket. Rutte, aki szerint az észak-koreai csapatok telepítése a katonai konfliktus „veszélyes kiterjesztése”, még hétfőn felhívja Jun Szogjol (Yoon Suk Yeol) dél-koreai elnököt és Rusztem Umerov ukrán védelmi minisztert.

Az észak-koreai csapatok moszkvai telepítése „komoly eszkalációt jelent a KNDK folyamatos részvételében Oroszország illegális háborújában”, de az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak újabb megsértését, valamint „Oroszország háborújának veszélyes kiterjesztését” is jelenti – mondta Rutte. Másrészt a NATO-főtitkár szerint a bevetés Oroszország gyengeségét mutatja, és „Putyin növekvő kétségbeesésének jele”.

„Több mint 600 ezer orosz katona halt meg vagy sebesült meg Putyin háborújában, és külföldi támogatás nélkül képtelen fenntartani az ukrajnai támadást” - mondta. „Ez azért van, mert az ukránok bátorsággal, rugalmassággal és leleményességgel harcolnak vissza”.

A NATO főtitkára egyben felszólította Oroszországot és a KNDK-t, hogy azonnal hagyják abba ezeket az akciókat.