Sallói István szerint a huhogó szurkolóik valószínűleg nem rasszisták, csak valahogy cukkolni akarták az ellenfelet

magyar foci
2020 július 4., 7:53
comments 74

„Sajnos én is hallottam, és elítélem” - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Sallói István, a zalaegerszegi focicsapat sportigazgatója arról, hogy ZTE-szurkolók huhogtak a Fehérvár fekete bőrű játékosaira az NBI utolsó fordulójában.

A múlt szombati eset úgy derült ki, hogy Fanosz Katelarisz, a ZTE ciprusi játékosa megírta a Facebookján, hogy saját szurkolói rasszista megnyilvánulása miatt nem volt hajladó csereként pályára lépni. Katelarisz - akinek az édesanyja kongói - a posztban utalt George Floyd-halálára és az azt követő tiltakozásokra. Mint írja, tisztában van vele, hogy nem tudja megakadályozni a rasszista megnyilvánulásokat, de harcolni fogok azért, amiben hisz. „Nincs helye a rasszizmusnak sem a pályán, sem azon kívül” - zárta a posztot a játékos.

Sallói István sportigazató azt mondta, hogy soha egyetlen meccsükön sem volt hasonló incidens, „de sajnos ez valóban megtörtént. Ötezren voltak a stadionban, ebből tucatnyian huhogtak a Fehérvár játékosainak. Sajnos én is hallottam, és elítélem. A ZTE szurkolótáborára ez a magatartás nem jellemző.”

Azzal folytatta, a pályára lépést megtagadó Katelarisz kispados volt ugyan, de a Fehérvár ellen a második félidőben játszott volna. „Sajnáljuk és értjük is, milyen rosszul érintette őt az eset, de maroknyi felelőtlen szurkoló miatt nem hagyhatja cserben a klubját és a csapattársait. A klub ezt az incidenst a legnagyobb igyekezete ellenére sem előzhette meg, előzetesen nehéz kiszűrni ezeket a nézőket, akik valószínűleg nem is rasszisták, csak valahogy cukkolni akarták az ellenfelet. Dolgozunk a megoldáson, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset.”

A ciprusi válogatott Fanos Katelaris télen érkezett kölcsönbe Zalaegerszegre, kezdőként vagy csereként rendszeresen pályára lépett a csapatban. A kölcsön a szezon végén most lejár, de a ZTE-nek opciós joga van a megvásárlására. Sallói szerint a történtek ellenére visszavárják a 23 éves játékost.

Azt tanácsoltam Fanosznak, hogy pihenjen, mert az utóbbi időszak megterhelő volt számára. Szeretnénk ismét leülni vele, mert hasznos játékosunk, aki a következő idényben is értékes tagja lehet a keretnek” - mondta a sportigazgató.

A ZTE közleményben határolódott el a rasszizmus minden formájától.

Az MLSZ sok mindenért büntetett az utolsó fordulóban történtek miatt, ez az indcidens szóba sem került.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt