Óráid vannak hátra, Eb előtti élet!

foci-eb
2021 június 11., 09:33

Elkapott már az Eb-láz? Még nem, de talán majd ma? Vagy már kiégtél? Tök mindegy, ma este mindenképpen elindul a buli Rómában, az Olimpicóban. Méghozzá egy nagy tornákon klasszikus óriási esélyes vs underdog típusú meccsel.

Olaszország 27 meccs óta, 3 éve veretlen, ebből 22-szer nyertek. Idén még nem kaptak egyetlen gólt sem, a törököktől pedig még sohasem kaptak ki, azon belül 10 meccsből 7-szer legyőzték őket. De a két legutóbbi mondjuk pont 1-1-es döntetlen volt.

Törökország ötödször vesz részt Eb-n, és az eddigi négy alkalommal mindig elveszítette a nyitómeccsét. Egyszer pont Olaszország ellen, 2000-ben, de akkor például továbbjutottak a csoportjukból. A Cengiz Ünder-fanoknak azért sem kell a szívükhöz kapniuk, ha netalán bejönne a papírforma, mert a törökök a 2008-as, elődöntővel záruló Nagy Menetelésüket is egy Portugália elleni 0-2-vel indították.

Az UEFA honlapja ezt a török kezdőt tippeli:

Uğurcan Çakır; Zeki Çelik, Merih Demiral, Çağlar Söyüncü, Umut Meraş; Okay Yokuşlu, Ozan Tufan, Hakan Çalhanoğlu, Cengiz Ünder, Kenan; Burak Yılmaz

Olaszország pedig így állhat fel szerintük:

Donnarumma; Florenzi, Bonucci, Chiellini, Spinazzola; Barella, Jorginho, Locatelli; Berardi, Immobile, Insigne

Negyedház, tizenhatezer ember lehet az Olimpicóban.

Az olaszok a szervezettségükben és a szuper minőségű, minden csapatrészben igen erős keretükben bízhatnak, a törökök pedig abban, hogy a modern foci legnagyobb Tarzanja, a leicesteri Söyüncü hátul kézbe veszi a dolgokat, hogy előrébb a Çalhanoğlu-Cengiz Ünder-Burak Yılmaz trió ügyesen végigvigyen egy kontrát.

De az olasz dizájnt ők sem tudják megverni: a világ legjobban kinéző sportújságja, a rózsasz0n papírra nyomott La Gazzetta dello Sport ma válogatott kék színben jelent meg, ezzel a hűvösen távolságtartó címlapképpel:

Ha még mindig nem érzed azt a zsizsegést, amit a nagy focitornák előtt szoktál, ne ijedj meg, mert sokan vannak így ezzel: a Guardian római riportja szerint az amúgy szuperszenvedélyes rómaiak is nehezen hangolódnak rá egyelőre.

Talán segít, ha meghallgatod a török válogatott Eb-dalát:

link Forrás

Felhangolásnak megnézheted még az olasz válogatott összes selejtezős gólját:

link Forrás

Nem beszélve a törökökéiről:

link Forrás

Egyelőre ennyit a török-olaszról.

  • A budapesti meccsekre jeggyel rendelkező szurkolókat érdekelheti, hogy az európai járványügyi központ azt javasolja, hogy ha egy EB-stadionban a helyek legalább fele foglalt, a nézők hordjanak maszkot. Budapesten elvben telt ház is lehet, a maszkviselés kötelezőnek nem kötelező.
  • Még el sem kezdődött az Eb, de máris felmerül a kérdés: mit csináljon az ember a meccsek között? Álkérdés volt, annyira egyértelmű a válasz: rendelje meg, aztán olvassa ki kollégánk, Rényi Pál Dániel vadonatúj könyvét, az Orbán Viktor politika- és futballfelfogását rengeteg anekdotikus részlettel bemutató Győzelmi kényszert!
  • Majdnem mindenki játszik valamilyen Eb-tippjátékot. Hátha nem ismered az UEFA weboldalán játszható, Európa-bajnoki tematikájú Fantasy Footballt, amiben az a jó, hogy nem a szokásos eredménytippelésről szól, hanem egy álomcsapat összerakásáról, 100 millió euróból. Saját ligát is csinálhatsz vagy csatlakozhatsz publikus ligákhoz, én először játszom, összerakni jó szórakozás volt és máris majdnem annyira várom a játékot, mibnt az Eb-t magát. Magyar vonatkozású FF-hír, hogy Szalai Attila csereként bekerült fenebahcsés csapattársa, Mesut Özil FF-csapatába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.