Egy meccs, ahol messze nem a végeredmény volt a legfontosabb

foci-eb
2021 június 12., 19:49

Meccsbeszámoló helyett majdnem nekrológot kellett írni a Dánia-Finnország Európa-bajnoki mérkőzésről. A meccs 41. percében előbb csak megrogyott, majd összeesett a dánok legnagyobb sztárja, Cristian Eriksen.

photo_camera Fotó: WOLFGANG RATTAY/AFP

A pályára rohanó orvosok azonnal elkezdtek küzdeni a játékos életéért, a zokogó csapattársak körbevették és eltakarták Eriksent.

photo_camera Fotó: WOLFGANG RATTAY/AFP

Percekig nem lehetett tudni, hogy sikerült-e megmenteni Eriksen életét, a pályára beengedett feleségét a játékosok vigasztalták.

photo_camera Fotó: WOLFGANG RATTAY/AFP

Amikor Eriksent a pályáról vitték le, lepedőkkel és egy, a szurkolóktól kapott finn zászlóval eltakarva, a csapattársak gyűrűjében, egy fotó alapján derült csak ki, hogy magánál van.

photo_camera Fotó: WOLFGANG RATTAY/AFP
photo_camera Fotó: FRIEDEMANN VOGEL/AFP

Kórházba vitték, onnan üzent a csapattársainak, hogy játsszák le a meccset.

Másfél óra múlva folytatták a félbeszakadt meccset. A dánok összekapaszkodtak, miután kijöttek a gyepre, a finnek pedig megtapsolták őket.

photo_camera Fotó: WOLFGANG RATTAY/AFP

A dán és a finn szurkolók pedig együtt skandálták Eriksen nevét.

link Forrás

És akkor a meccsről.

Finnország története során először jutott ki világversenyre, komolyabb történelemmel rendelkező, nem törpeállamok közül utolsóként. A sokkal jobb játékosokból álló dánok számítottak sokkal esélyesebbnek, pláne, hogy hazai pályán játszottak. A 38 ezres stadionban 25 ezren ültek, valódi meccshangulatot teremtve.

A kezdők:

Dánia: Schmeichel – Wass, Kjaer, Christensen, Maehle – Eriksen, Höjbjerg, Delaney – Poulsen, Wind, Braithwaite

Finnország: Hrádecky – Raitala, Arajuuri, O'Shaughnessy, Uronen – Lod, Kamara, Sparv, Toivo – Pohjanpalo, Pukki

A finnek az első percekben bátran kezdtek, de a dánok 5 perc után átvették az irányítást, és elkezdték tesztelni az elég stabilnak tűnő finn védelmet és Hrádecky kapust. A kapu elé beparkolt finn buszról legfeljebb Pukki lóghatott volna meg, de egyedül erre édeskevés esélye volt.

Az volt a kérdés, hogy mikor szereznek gólt az egyre nagyobb fölényben játszó dánok, amikor Eriksen összeesett. A másfél órával később folytatódó meccsen hamar visszaállt az első félidőben látott játék, kemény, pörgős meccs volt, aztán a finnek váratlanul szereztek egy gólt. Nem Pukki, hanem Pohjanpalo szerezte a finnek történelmi gólját a 60. percben.

link Forrás

Annyira váratlanul, hogy ez volt a finnek egyetlen próbálkozása egész meccsen.

A dánok kétségbeesetten mentek előre, az esélyt megkapták az egyenlítésre. Poulsen esett el a 16-os belül a 74. percben, a bíró megadta a büntetőt. A büntetőt Eriksen távollétében Höjbjerg rúgta, nagyon gyengén, a pazarul védő Hrádecky megfogta.

A maradék időt a finnek lepörgették, és első világversenyükön az első meccsen azonnal győzelemmel mutatkoztak be. Meg is ünnepelték.

photo_camera Fotó: WOLFGANG RATTAY/AFP

De a világ számára ennél fontosabb, hogy Eriksen életben maradt. A csoport másik meccsén, a belga-oroszon gólt szerző Lukaku is üzent neki flamandul: „Maradj erős, szeretlek!”

link Forrás

Özönlenek az üzenetek, a német válogatott összeállt egy képre.

link Forrás

Dánia-Finnország 0-1

gólszerző: Pohjanpalo, 60. perc

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.