Két diktátor előtt, lüktető meccsen lényegében kiesett az Európa-bajnokságról Törökország

foci-eb
2021 június 16., 18:28

Törökország–Wales 0–2

Törökország: Cakir – Celik, Ayhan, Söyüncü, Meras (Müldür, 72.) – Yokuslu (Demiral, 46.), Tufan (Yazici, 46.) , Ünder (Kahveci, 83.), Karaman (Dervisoglu, 75.), Calhanoglu – Yilmaz

Wales: Ward – Roberts, Mepham, Rodon, Davies – Allen (Ampadu, 73.), Morrell, Ramsey (Wilson, 85.)– James (Williams, 94.), Bale - Moore

Hol volt a meccs?

Bakuban, lényegében a töröknek hazai pályán. Ősszel Azerbajdzsán török támogatással győzte le a karabahi háborúban Örményországot. A lelátón mindkét diktátor ott ült a páholyban, a nézők pedig együtt lobogtatták a két ország zászlaját.

photo_camera Az Alijey és az Erdogan házaspár, köztük az UEFA elnöke Fotó: OZAN KOSE/AFP

Ki nyerte a himnuszéneklést?

Ilyen háttérrel, és 30 ezer nézővel nem meglepő, hogy a törökök. Meglepően gyámoltalanul énekelték a walesiek a sajátjukat, viszont ismét a saját szurkolóik és nem a díszpáholy felé fordulva.

A walesiek csináltak szokás szerint különös csapatfotót?

Természetesen.

link Forrás

Volt térdelés?

Volt, mind a két csapat megtette ezt a gesztust.

link Forrás

Mire lehetett számítani előzetesen?

Egy nem túl magas színvonalú, de jó meccsre. A törökök egy csúnya, háromgólos vereségbe szaladtak bele a nyitómeccsen az olaszok ellen. Egy Wales elleni vereséggel lényegében elköszönnek az Európa-bajnokságtól, az utolsó meccsüktől függetlenül. A walesiek Svájccal játszottak 1-1-es döntetlent, a törökök elleni győzelem gyakorlatilag a csoportkörből való továbbjutást ér.

Ehhez képest milyen volt a meccs?

Remek. A walesiek - akik hajszálra ugyanazzal a 11-gyel álltak fel, mint Svájc ellen - kezdtek jobban, a törökök egyszerűen nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy Bale rendre visszalépett a középpályára és pazar hosszú passzokkal hozta helyzetbe Ramsey-t.

Az első ilyen a 6. percben volt, Bale kiugratását Ramsey remekül vette át, az ötös sarkán aztán úgy elküldte a védőjét egy csellel, hogy a Tarzan/Legolas kinézetű Söyüncü még bőven kifelé csúszott a pályáról, amikor a walesi kapura lőtt, de Cakir védett. A 24. percben találta meg egy újabb kiváló, középpályáról küldött Bale passz a védők közül kilépő, teljesen egyedül maradó Ramsey-t, aki senkitől sem zavartatva fölé bombázta a labdát. Ezután reményt keresve kinézett a partjelzőre, hogy ugye les volt, de a partjelző nem emelte a zászlaját.

link Forrás
photo_camera Ramsey mintha azért könyörgne, hogy lest jelezzen a partjelző Fotó: VALENTYN OGIRENKO/AFP

És aztán harmadszor is adott egy gyönyörű passzt Bale a 43. percben, ezt már nem hagyta ki Ramsey.

link Forrás

Ez történt a gól után Walesben.

link Forrás

Ezután a törökök próbálkoztak becsülettel, de nagyon rossz hatékonysággal, a walesiek pedig vártak a kontralehetőségekre. A meccs majdnem eldőlt már a 60. percben, amikor Bale harcolt ki egy 11-est. Oda is állt a büntetőhöz, de rémesen rosszul rúgta, magasan fölé.

link Forrás

A török próbáltak rátenni még egy lapáttal, de egy igazán nagy helyzetük volt csak, amikor az ötösön üresen álló Ylmazhoz jutott el egy labda, a törökök sztárja valamiért felugorva lőtte el, feleslegesen nagy erővel, fölé is ment.

Végül nem egy walesi ellentámadás, hanem két szöglet döntötte el a meccset. Az egyiket a baloldalon végezték el, kisszöglet után Bale tört be a vonal mellett, és tűzte kapura a labdát. Majd rögtön a másik oldalon is elvégeztek egy kisszögletet, Bale pedig újra elindult a vonal mellett, bevitte mélyen a török 16-oson belülre, ezúttal nem lőtt, hanem passzolt, Roberts pedig begurította a védők között.

link Forrás

Soakt vártak tőlük, de nem igazán jó csapat a török, esetlegesek voltak a támadásaik, ráadásul a legnagyobb erősségük, a védelmük mondott csődöt. A selejtezőkön 10 meccsen kaptak három gólt, most kettőn már 5-öt.

Bíró és a VAR

A walesiek 11-esenél elsőre nem volt egyértelmű, hogy Bale lábát a 16-oson belül találta-e el a török védő, a bíró mindenesetre befújta. A visszajátszásból tisztán látszott, hogy jól döntött.

A meccs embere

A szünetben simán Bale-t mondtam volna, bár Ward ezen a meccsen is nagyon magabiztos volt a walesi kapuban, a 87. percben Demiral fejesét védte nagy bravúrral. Aztán a második félidőben Bale visszaesett, kihagyott egy 11-est is. De amikor a meccs végén kétszer is megbolondította a török védelmet egy percen belül két szögletnél, ott eldőlt, hogy ő lesz mégis. (Az UEFA-nál is ő lett.) A 13 legutóbbi meccsen nem lőtt gólt a válogatottban, de most adott két gólpasszt.

link Forrás

Amire emlékezni fogok még két nap múlva is?

Ylmaz fejére egy kihagyott helyzet után.

photo_camera Fotó: DAN MULLAN/AFP

Ramsey arcára, ahogy rájön, hogy nem is volt lesen a kihagyott helyzete előtt.

photo_camera Fotó: OZAN KOSE/AFP

És Bale passzaira meg a kisszöglet utáni szólóira.

A csoport hogy áll?

Olaszország-Svájc meccs jön. Ha az olaszok ott nyernek, akkor egy teljesen érdektelen olasz-walesi meccs jön a harmadik fordulóban, Svájc pedig nekiesik majd a törököknek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.