Olaszország az első továbbjutó az Európa-bajnokságon

foci-eb
2021 június 16., 20:51

Olaszország-Svájc 3-0

Olaszország: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (Acerbi 24.), Spinazzola, Barella (Cristante 87.), Jorginho, Locatelli (Pessina 86.), Berardi (Tolói 69.), Immobile, Insigne (Chiesa 69.)

Svájc: Sommer, Elvedi, Schar (Zuber 56.), Akanji, Mbabu (Widmer 56.), Freuler (Sow 84.), Xhaka, Rodriguez, Shaqiri (Vargas 76.), Seferovic (Gavranovic, a szünetben), Embolo

Gól: Locatelli (26., 52.), Immobile (88.)

Mire számítottunk?

Olasz győzelemre.

Mit kaptunk?

Olasz győzelmet.

photo_camera Fotó: RICCARDO ANTIMIANI/AFP

Kicsit részletesebben?

Az Eb csoportmeccseinek első körében Olaszország mutatta az egyik legmeggyőzőbb teljesítményt a törökök elleni nyitómeccsen (Mancini taktikai húzásairól a meccs után részletesen is írtunk), és ugyan felmerülhetett, hogy a masszív középpályával felálló Svájc keményebb ellenfél lehet, de végül az olaszok nagyjából ott folytatták, ahol múlt pénteken abbahagyták: a 10. percben már Spinazzola ívelte veszélyesen Immobile fejére a labdát, és innentől nem volt megállás.

photo_camera Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A hatalmas tempót diktáló olaszok a 19. percben lőttek egy gólt, de Chiellini szöglet utáni fejesét a VAR-ozás után visszavonták, mivel az olasz védő kézzel is a labdához ért. Chiellini drámája a 25. percben lett teljes, amikor egy sérülés miatt le is kellett cserélni a minden bizonnyal utolsó Eb-jén résztvevő játékost.

Pár perccel később pedig már tényleg meglett az olasz vezetés: a Locatellitől kapott labdával Berardi tört be nagyon szépen a tizenhatoson belülre, majd középre passzolt, ahol épp Locatelli érkezett, és közelről biztosan a kapuba bombázott.

A félidő hátralévő részében az olaszok nem vettek vissza a tempóból, nagy nyomást helyezve a svájciakra, akik nem is tudtak végül komoly gólhelyzetet kialakítani az első játékrészben.

A második félidő gyors olasz góllal indult: Locatelli az 52. percben lőtte ki jó 20 méterről a bal alsót, nem Sommeren múlt, hogy ezt nem tudta fogni. Ez volt zsinórban a 30. gól, amit úgy lőtt a legutóbbi meccsein Olaszország, hogy közben nem kaptak gólt.

A 64. percben volt az első igazán nagy svájci helyzet, a nemrég beállt Zuber viszonylag közelről, de kiszorítva lőhetett, a hírek szerint pont szerdán a PSG-hez aláíró Donnarumma viszont simán védett.

A lefújás előtt kevéssel Immobile végül ezen a mérkőzésen is betalált, jó 25-ről lőtte rá nagy erővel, Sommer csak beleütni tudott.

Az olaszok a második félidőben is nagyon meggyőzőek voltak védekezésben, labdakihozatalban, támadásszervezésben meg úgy általában mindenben, magabiztos játékkal győztek és jutottak tovább a csoportból.

Az Eb egyik nagy kérdése, hogy mire lesznek majd képesek egy erősebb válogatottal szemben. Svájc helyzete sem teljesen reménytelen, az utolsó fordulóban a pont nélküli törököket megverve még reménykedhetnek a négy legjobb csoportharmadik hely egyikének elérésében (illetve ha az olaszok nagyon megvernék Walest, akkor akár a második helyben is.)

Meccs embere

Locatelli, nem is vitás: a Sassuolo 23 éves középpályása két szép góllal döntötte el a meccset.

Himnuszéneklés terén

Nem nagyon van ellenfele ezen a tornán az olaszoknak.

link Forrás

És főleg nem Bonuccinak.

link Forrás

Az A-csoport állása 2 meccs után:

  • Olaszország 6 pont, +6 gólkülönbség
  • Wales 4 pont, +2
  • Svájc 1 pont, -3
  • Törökország 0 pont, -5

A csoportkör utolsó meccse vasárnap, június 20-án lesz, délután hattól Olaszország Wales ellen, míg Svájc Törökország ellen lép majd pályára.