Az egész Európa-bajnokságon mindössze 12 percig játszottunk hátrányban

foci-eb
2021 június 24., 07:36

A magyar válogatott legfontosabb mutatója az Európa-bajnokságon nyilván a 2 pont, ilyen erős csoportban a két döntetlenre nem lehet panasz, sőt. A velünk együtt ebben a szakaszban búcsúzó 8 csapat közül csak a szlovákok és a finnek szereztek több pontot, a lengyelek, illetve a dánok legyőzésével hármat. Törökország, Észak-Macedónia pont nélkül zárt, a lengyelek, skótok 1-1 pontot szereztek, jóval gyengébb csoportokban.

Hihetetlen adat, de az egész Eb-n - ha a hosszabbítást is beleszámoljuk - mindössze 12 perc volt, amíg hátrányban játszott a magyar válogatott, a portugálok ellen a 84. percben kaptuk az első gólt. A franciák és a németek ellen nemhogy nem voltunk hátrányban egy percig sem, de a világbajnok ellen 21, a németek ellen 71 percig vezettünk.

A bátor és fegyelmezett játék volt igazán az, ami a szurkolókat a csapat mellé állította. Az UEFA honlapján lévő több statisztika is ezt mutatja.

9-es mezben a válogatott volt kapitánya, Szalai Ádám
photo_camera Fotó: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

Három gólnál többet a most kieső csapatok közül csak a Lewandowski hajtotta lengyelek szereztek: négyet, ebből hármat a világklasszis csatár. Anglia például csak két gólt lőtt eddig.

Hat gólt kaptunk, ami nem kevés, de pont annyi, mint amennyit a velünk egy csoportban lévő portugálok is kaptak. A még kieső 7 csapatból csak a finnek és a skótok kaptak kevesebb gólt.

Hollandia és Ausztria mögött a magyar csapat szerezte a harmadik legtöbb labdát az egész mezőnyben.

Szerelésekben az elsők vagyunk, Németországot és Lengyelországot megelőzve.

A szabálytalanságok elkövetésében dobogón sem vagyunk, ötödik a magyar csapat, Franciaországgal együtt. A második legtöbb szabálytalanságot Fiola követte el, ugyanakkor a magyar játékosnak volt a legtöbb szerelése, az osztrák Lainer mögött. Botka Endre ezen a listán a harmadik.

Az elszenvedett szabálytalanságoknál a 8. helyen áll a magyar csapat. Kleinheisler ellen szabálytalankodtak a legtöbbször (10-szer), de elől van Sallai (8-szor) és Szalai Ádám is (hétszer állították meg szabálytalanul).

Ok, labdabirtoklásban utolsók vagyunk, és mi vezettük a legkevesebb támadást, de az ebből szerzett három gól nem rossz eredmény.

A harmadik legtöbb cselt a magyar válogatott mutatta be, Dánia és Hollandia előtt.

Továbbra is Nego az Eb eddigi leggyorsabb játékosa (33,8 km/óra), az olasz Spinazzolával együtt. A franciák ellen vágta ki ezt a sprintet.

A legtöbb sikeres cselt bemutató öt játékos között 2 magyar is van:

  1. Mbappé 17
  2. Mæhle 15
  3. Sallai 12
  4. Wijnaldum 12
  5. Kleinheisler 11

Nagy Ádám futotta a harmadik legtöbbet, az orosz Golovin és Soucek mögött. Ráadásul nem céltalanul: a magyar középpályás az 5. legjobb labdaszerző az egész mezőnyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.