Még egy napot kell kibírni, és indul a kieséses szakasz

foci-eb
2021 június 25., 08:01

Iratkozz fel itt a 444 Eb-hírlevelére, és minden nap megkapod a postaládádba, amit tudni kell.

A legkegyetlenebb kiesésírja a Guardian a csoportkörök teljesítményeit értékelő cikkében a magyar válogatott távozásáról. A brit lap az első három meccsen mutatott játék alapján a 17. helyre rangsorolta a magyarokat az Eb mezőnyében. Előrébb nem kerülhettünk volna a listán, hiszen a 16. helyen már egy nyolcaddöntős csapat, Ukrajna szerepelt, de ez is jelzi, hogy a nemzetközi szakírókat is meggyőzte a válogatott teljesítménye.

photo_camera Fotó: KAI PFAFFENBACH/AFP

Joggal: csütörtökön Muraközy Balázs részletes szakmai elemzést írt arról, hogy hősi halált halt az Eb halálcsoportjában, de szégyenkezni valója aligha van: szervezettségükkel és taktikai felkészültségükkel ismét felhívták magukra a figyelmet Rossi játékosai, szemben a meglehetősen diszfunkciósan, sokszor saját hibáit kidomborítva játszó, padról hozzáadott értéket kevésbé felmutató Nationalelffel.

A statisztikák is megmutatják, mennyire jó volt a magyar válogatott: az egész Eb-n mindössze 12 percet töltöttünk hátrányban, emellett

  • Hollandia és Ausztria mögött a magyar csapat szerezte a harmadik legtöbb labdát az egész mezőnyben
  • Szerelésekben az elsők vagyunk, Németországot és Lengyelországot megelőzve
  • Továbbra is Nego az Eb eddigi leggyorsabb játékosa (33,8 km/óra), az olasz Spinazzolával együtt
  • Nagy Ádám futotta a harmadik legtöbbet, az orosz Golovin és Soucek mögött. Ráadásul nem céltalanul: a magyar középpályás az 5. legjobb labdaszerző az egész mezőnyben.

Rossi: A csapat bebizonyította, hogy a világ legjobbjaival is felveszi a versenyt fizikailag. A magyar válogatott szövetségi kapitánya csütörtöki sajtótájékoztatóján az Eb-n szerzett tapasztalatokról elmondta: „Van csapatunk, a fiúk motiváltak, és rátermettek azoknak a feladatoknak a végrehajtására, amiket kérek tőlük.". Az olasz szakvezető teljesítményét hazájában is elismerték: a legnagyobb olasz sportlap, a La Gazzetta dello Sport csütörtök délutáni online cikkében kisebb mesterműnek nevezte, amit Rossi a magyar válogatottal tett.

Még egy nap pihenés

A csoportkörök alatt már épp hozzászoktunk, hogy mindennap több jó meccset is lehet nézni a tévében, mire meg is érkezett az Eb első szünete, rögtön két napon keresztül. Pénteken még nem lesznek meccsek, de szombaton a Wales-Dánia és az Olaszország-Ausztria találkozókkal folytatódik a küzdelem, immár a kieséses szakaszban.

photo_camera Fotó: RICCARDO ANTIMIANI/AFP

Az Athletic a nyolcaddöntőkre hangolva igyekezett emlékeztetni minket, hogy az elmúlt pár évtized világversenyein többször is előfordult, hogy a későbbi győztes egyáltalán nem brillírozott a csoportkörök alatt, ezért az első három meccs alapján nem érdemes túl magabiztos kijelentéseket tenni a végső esélyekkel kapcsolatban (bár az olaszok tényleg piszok erősnek tűnnek idén).

photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A nyolcaddöntők futballtörténeti okokból legjobban várt meccse alighanem a keddi angol-német lesz majd a Wembleyben, de azért nem lennénk nagyon meglepve, ha végül nem az lenne a legjobb meccs a ránk váró nyolc találkozóból.

Még hírek

  • Többé nem az idegenben lőtt gólok döntenek a Bajnokok Ligájában: a sok szurkoló által is utált szabály eltörléséről már egy ideje lehetett hallani, de csütörtökön hivatalosan is bejelentette az UEFA. Ezentúl az európai kupasorozatokban ha az oda-visszavágó után döntetlen az állás, akkor rögtön jön a hosszabbítás, majd a tizenegyesek, függetlenül attól, hogy ki hány gólt lőtt idegenben.
  • Az Első Magyar Léghajógyár tulajdonosa lett Dzsudzsák Balázs.
  • Most épp a nemrég még a Wolvest vezető Nuno Espirito Santo a legesélyesebb jelölt a Tottenham kispadjára, de már nem hiszünk el ezekből a hírekből szinte semmit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.