25 gól találkozik a Wembley-ben

foci-eb
2021 július 06., 08:32

Iratkozz fel itt a 444 Eb-hírlevelére, és minden nap megkapod a postaládádba, amit tudni kell.

25 gól

photo_camera Fotó: STUART FRANKLIN/AFP

Mintha most kezdődött volna, de már csak három meccs van hátra az idei Európa-bajnokságból. Kedden és szerdán vívják az elődöntőket, először két gólerős csapat, Olaszország és Spanyolország találkozik. Előbbi 13-szor, utóbbi 12-szer talált be az eddigi öt meccsen.

Az olaszok 32 meccs óta veretlenek, és a csoportkör óta mindenki az Eb egyik legnagyobb favoritjának tartja őket. Esélyesebbnek is tűnnek, a spanyolok ötből egy meccsüket tudták csak megnyerni 90 perc alatt.

De azért volt, amikor megmutatták, mire képesek. Két csalódást keltő döntetlen (Svédország, Lengyelország) után az utolsó csoportmeccsen 5-0-ra verték a szlovákokat, majd a nyolcaddöntőben őrült 120 percben 5-3-ra a horvátokat. Az év egyik meglepetéscsapatát, Svájcot viszont csak tizenegyesekkel tudták kiejteni úgy, hogy 40 percig emberelőnyben játszottak. Hasonlóan rossz helyzetkihasználással nem sok babér terem majd nekik a Wembley-ben.

photo_camera Fotó: ANTON VAGANOV/AFP

Ezek most nem azok az olaszok, írta Muraközy Balázs a törökök elleni nyitómeccs után. Játékuk nem a védekezésről - bár abban is eredményesek, hiszen csak két gólt kaptak az Eb-n -, hanem a magas letámadásról ismerszik meg. Csodaszámba menne, ha a 2012-es Eb-döntőhöz hasonló eredmény születne, amikor a spanyolok 4-0-ra nyertek, de ahogy az Athletic írja, az akkor világverő spanyol stílus nagy hatással volt a mostani olaszra. Az elődöntőben egyúttal a két legjobb középpályás sor találkozik: a Verratti-Barella-Jorginho hármas Pedrivel, Busquetscel és Kokéval.

Az olaszok ugyanakkor biztosan érezni fogják a balhátvéd Spinazzola hiányát, aki az egész Eb-mezőny egyik legjobb formában levő játékosa volt, míg meg nem sérült a negyeddöntőben. Feltehetően Emerson fogja helyettesíteni, miközben a spanyoloknál Dani Olmo játszhat a szintén hiányzó Sarabia helyett.

Az időhúzás Sixtus-kápolnája

Chiellini és Lukaku végig gyűrték egymást
photo_camera Fotó: CHRISTOF STACHE/AFP

Ha kell, azért ezek az olaszok is tudják csalni a játékot. A belgák elleni meccsen művészetté emelték az időhúzást, a vége felé úgy telt el 4 perc 16 másodperc, hogy csak három játékos ért labdához, abból egy szabálytalanul. Az utolsó 21 percből 12 percen át állt a játék, amiből Spinazzola egyáltalán nem szimulált sérülése alig több mint három percet vitt el.

Mancini: Nem fair

photo_camera Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Az olasz szövetségi kapitány szerint nagyon nincs rendjén, hogy alig lesznek spanyolok és olaszok a lelátón. A szabályok szerint csak Nagy-Britanniában élő emberek válthatnak jegyet, akik mindkét oltásukat megkapták, vagy negatív koronavírustesztet produkáltak az elmúlt 48 órában.

Luis Enriquét is kérdezték erről, de kevésbé izgatta fel magát, egyszerűen furcsának nevezte a helyzetet, és azt mondta, amin nem tud változtatni, arra nem akar energiát pazarolni.

Az olaszok hétfőn Londonban edzettek, a spanyolok viszont odahaza, Madridban.

„Egyszerűen kivették a kezemből”

photo_camera Fotó: DARKO VOJINOVIC/AFP

Megszólalt a dán szurkoló, akitől az azeri rendezők elvették a szivárványos zászlót a csehek elleni negyeddöntőn. Kristoffer Føns azt mondta, képmutatónak érezte volna magát, ha semmit sem csinál, hiszen tudja, hogy Bakuban nem sokra tartják az emberi jogokat. Hasonló okokból ferde szemmel tekint arra is, hogy jövőre Katarban tartják a világbajnokságot.

Az UEFA állítása szerint senkinek sem adtak utasítást, hogy gyűjtsék be a szivárványos zászlókat. Amikor tudomást szereztek az esetről, azonnal utánajártak, és kiderült, hogy a szurkoló végül visszakapta a zászlót. A dán esélyegyenlőségi miniszter is kiállt a drukker mellett, és azt mondta: nagy erőkkel kell szembeszállni, de harcolni kell azért, hogy mindenki azt szerethesse, akit akar, és úgy élhessen, ahogy akar.

Bakuban és Szentpéterváron szivárványos hirdetések sem futottak a pálya szélén. A Volkswagen szerint ezeket az UEFA nem engedte, attól tartva, hogy szembemennének a helyi törvényekkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.