Hivatalos, hogy a taszári reptér után az újpesti focicsapatra is rárepült egy kevésbé ismert magyar üzletember páros

magyar foci
2022 január 04., 15:03

Régóta próbálják megvásárolni az Újpest FC-t a belga tulajdonosától, Roderick Duchatelet-től. Általában odáig jutottak el eddig a tárgyalások, hogy megkeresik az újpesti focicsapatot 2011 óta birtokló üzletembert, ő mond egy konkrét árat, 2019 tavaszán például 20 millió eurót, és itt meg is szakadnak a tárgyalások.

Decemberben egy fideszes képviselő, Móring József Attila valamiféle közvetítőként jelentette be, hogy soha nem álltak annyira közel az üzlet nyélbe ütéséhez, mint most. A politikus magyar üzletember nevében beszélt, akikről már akkor megírta a Nemzeti Sport, hogy Cseke Istvánról és Németh Jánosról van szó. Most kiderült, hogy valóban ők lennének a vevők.

Ehhez az kellett, hogy a Nemzeti Sport interjút készített Roderick Duchatelet tulajdonossal, amiben rákérdeztek a klub eladására. A belga üzletember azt válaszolta: „Ezek a pletykák már szinte attól a perctől kezdve keringenek, hogy az Újpest FC tulajdonosa lettem, és még ha ezek közül a legutóbbi valóban erőteljesebb, „hangosabb” is, mint a többi, ettől még nem lesz konkrétabb. Legyünk realisták: ha az említett háttér valóban megvolna, akkor a tulajdonosváltás már több mint hat hónapja megtörtént volna”.

És erre juttatott el közleményt a sportlapnak a két üzletember:

„Németh János és Cseke István, a Németh és Cseke Kft. tulajdonosai ezúton tájékoztatjuk a futballszerető, az Újpestért különösen aggódó közvéleményt arról, hogy a szándékunk az Újpest megvétele irányában töretlen, továbbra is maximálisan elkötelezettek vagyunk a futball kft. átvétele és üzemeltetése iránt!”

Szerintük Duchatelet a tárgyalások megkezdése óta partner a futball kft. eladásában, egyelőre a cég gazdasági és jogi átvilágítása zajlik, de a jogászok már dolgoznak a végleges szerződés kialakításán.

Németh és Cseke neve akkor bukkant fel a közelmúltban, amikor a kormány „versenyeztetés mellőzésével” egy idén májusban bejegyzett, SGF Silu Global Fund Holding Zrt.-t jelölt ki a taszári reptér vásárlójaként. Ahogy az Mfor írta: a céget idén május végén alapították 5 millió forintos jegyzett tőkével, vagyonkezelés főtevékenységgel. A cég vezetője a pápai Cseke István, illetve a zalaegerszegi Németh János, és bár a cégkivonatban nem tüntetik fel az SGF tulajdonosait, a cégbíróságra benyújtott létesítő okiratból kiderült, Cseke és Németh a tulajdonosai is a társaságnak.

A lap szerint Németh és Cseke alapította 2018-ban a nevüket viselő kft.-t, melynek padló- és falburkolás a főtevékenysége. 2020-at 962 milliós árbevétellel és 20 milliós nyereséggel zárták. A Kft.-nek van még egy leánycége, a 2021. november 4-én alapított Hunsolvent Vegyianyag Termelő és Kereskedelmi Kft., mely főtevékenységként szerves vegyi alapanyag gyártásával foglalkozik. Jegyzett tőkéje 10 millió forint, tulajdonosai pedig a Németh és Cseke Kft. mellett Németh János, Kiss Elemér, valamint a Mátraholding Kft.

Ebből azért még nem jön össze a 20 millió euróhoz közeli ár az Újpestért, így valószínű, hogy más is befektető is kell majd az üzlethez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.