Peng Shuai, a legbátrabb teniszezők és a katari stadionépítők emberi jogai

világbajnokság
2022 január 12., 18:12

A sport: politika. Nem is kell erre több szót vesztegetni, mikor Peking rendezi a téli olimpiát és Katar a futball világbajnokságot. Csak az újságot kell kinyitni: a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Guardian, a lengyel Gazeta Wyborcza olyan témákkal foglalkoznak mint az olimpia diplomáciai bojkottja, a NOB csendes erőfeszítései, vagy munkavállalók jogai Katarban.

Egy hír különös figyelmet kapott világszerte. Az egykori páros világelső, Peng Shuai miatt a Női Tenisz Világszövetség (WTA) felfüggesztette az összes kínai tornát. Összességében a WTA bevételének mintegy harminc százaléka származik Kínából, a Shenzhenben megrendezett éves finálé pedig körülbelül tizenkét millió eurónak megfelelő összeget fizet, többet, mint a női tenisz bármely más eseménye. De a játékosok most azt mondták: tudunk élni nélküle.

A női teniszben, amelynek történelmét kivételes személyiségek formálták, nagyon erős a kiállás hagyománya. A hatvanas években a WTA alapítója és többszörös Grand Slam-győztes Billie Jean King a nemek közötti egyenlő bánásmód és fizetése mellett kampányolt. Később a többszörös wimbledoni győztes, Martina Navratilova a melegek jogaiért küzdött. Az állítólagos “gyengébbik nem” nagy erőről tett tanúbizonyságot, és a női sportolók önálló, független intézménnyé alakították szövetségüket.

A WTA következetes döntése azt jelzi: a sportban is lehet nemet mondani. A tárgyalások rugalmasságot igényelnek – közeledni is kell egymáshoz, de időről időre szükséges távolságot is tartani. Sokat feketnek fociba olyan országok, ahol az alapvető emberi jogok nem általánosak. Ezek az országok is részesei a globális sport világának, és annyi pénzt kínálnak, amit sokan nehezen tudnak visszautasítani.

A ZDF német televízió nemrég rejtett kamerákkal készített oknyomozó anyagot. A riporter nepáli, pakisztáni és bangladesi munkásokkal beszélt, akik stadionokat és utakat építenek Katarban. Nyolcan élnek egy szobában, havi 300 eurót keresnek, de hónapok óta várják a fizetésüket. A riportból kiderült, hogy nem 6500, hanem 15 ezer bevándorló munkás halt meg Katarban a világbajnokság tizenegy évvel ezelőtti odaítélése óta.

A riport csodálatos meccsjelenetek szerepeltek a 2021-es Arab Kupáról és mind a nyolc új stadionról. Ez egy 2,7 millió lakosú ország, fele akkora, mint Szlovénia, közben ma már itt található a világ nyolc legmodernebb, legdrágább és legszebb stadionja, kevesebb mint egy órás autóútra egymástól. A ZDF tudósítása a jövő évi világbajnokság előtt álló dilemmára hívta fel a figyelmet: az emberek ismerik a katari helyzetet, ám továbbra is szívesen nézik a látványos meccseket és a legjobb csapatokat.

Ez a dilemma manapság tisztán érzékelhető. Amikor az 1978-as világbajnokság az argentin katonai rezsim irányítása alatt zajlott, sok játékosnak nem voltak érdemi ismeretei az ottani emberi jogokkal kapcsolatos ügyekről. Ma már nem lehet ilyen naivan szemlélni a világot. Az állandó tudósításoknak köszönhetően minden érintett jobban tudja, mint korábban, hogy mi történik a távoli kontinenseken. A legtöbb professzionális labdarúgónak több ideje is van ilyen kérdésekkel foglalkozni. A hozzájuk hasonló közéleti szereplőktől is elvárják, hogy a saját környezetükön kívül eső viszonyokról is tájékozódjanak. Manapság, amikor a világ egy nagy faluvá vált, mindenki ismeri a katari viszonyokat.

Néhány labdarúgó az emberi jogok tiszteletben tartására szólított fel. "Amikor a jövőben a szerződésemről döntök, több figyelmet kell fordítani az ilyesmire" - mondta Leon Goretzka, a német válogatott tagja. „Túl későn ébredtünk, legalábbis én személy szerint bizonyosan” – írta nyílt levelében Tim Sparv. Finnország szövetségi kapitánya. Ő felszólította a játékosokat, a médiát, valamint a szurkolókat, hogy beszéljenek a katari munkakörülményekről.

Kicsiben már láthatunk pozitív példákat is. Amikor decemberben a németországi MSV Duisburg és a VfL Osnabrück harmadosztályú mérkőzésén egy fekete játékost sértegetett egy néző, a csapatok együttesen léptek fel a rasszista megnyilvánulás ellen. Csapat alatt értem mindkét csapat összes játékosát, a bírókat, a klubok vezetőit és a szurkolókat.

Az egyén nem tehetetlen, az emberek képesek a változásra és a változtatásra is. Minden nagy utazás egy első lépéssel indul. Greta Thunberg csupán tizenöt éves volt, amikor egyedül állt Stockholm egyik utcáján, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra. Sokan csatlakoztak hozzá, és a Fridays for Future azóta a környezetvédelem kérdését a globális napirendre tűzte. Ez pedig megváltoztatta a politikát. A 2024-es németországi Európa-bajnokság például csak akkor ítélhető sikeresnek, ha az ökológiai szempontokat is figyelembe veszi. Már zajlanak az előkészületeink.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy egy demokráciába születtem. Nem sokkal ezelőtt hazámban mások voltak a körülmények. Bő három évtizede Németország még ketté volt szakadva, a keleti része diktatúra volt. Európa más nemzetei is megváltoztak. Az 1964-es Európa-bajnokság egy fasiszta államban zajlott, és Spanyolország csapata győzött a hazai tornán Franco tábornok előtt. Még mindig hatalmon volt, amikor az 1982-es világbajnokság rendezését Spanyolországnak ítélték oda. Ám a VB lebonyolításának idejére Spanyolország már demokráciává vált.

A jelentősebb sportesemények óriási figyelmet generálnak, különösen a futballban. Manapság az Európa- és világbajnokságok megkövetelik, hogy mindenki, aki részt vesz benne, foglalkozzon a munkakörülményekkel és az emberi jogokkal, akár Katar, akár Kína esetében. A németországi Euro 2024 is jó alkalom lesz arra, hogy Európa népei beszéljenek arról, hogyan akarnak együtt élni.

  • Philipp Lahm cikkei magyar nyelven mostantól havonta jelennek meg a 444-en a német Zeit online változatával együttműködésben, Oliver Fritsch sportrovatvezető közreműködésével.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.