Southgate vállalja a felelősséget a történelmi vereségért

válogatott
2022 június 15., 06:03
Southgate megköszönte a szurkolást, de kifütyülték a wolverhamptoni Molineux stadionban a 0-4 után
photo_camera Southgate megköszönte a szurkolást, de kifütyülték a wolverhamptoni Molineux stadionban a 0-4 után Fotó: PAUL ELLIS/AFP

Angliát sokkolta a Magyarország ellen elszenvedett wolverhamptoni vereség, és a szurkolók jelentős része Gareth Southgate szövetségi kapitány ellen fordult, akit már a Molineux stadionban kifütyültek, amikor a lefújás után megköszönte a kilátogató nézők biztatását.

Ez nem volt meglepő, mivel a közönség jelentős része ekkorra elhagyta a stadiont, ahol a második gól előtt is már gyakran füttyszót lehetett hallani, azt követően pedig végleg a csapat ellen fordult a publikum. Anglia 94 éve nem szenvedett ekkora arányú vereséget hazai pályán.

Southgate a meccs után önkritikusan nyilatkozott. Az edző szerint mivel ritkán veszítenek meccseket, ez a nagy arányú vereség annál fájdalmasabb.

„Együttérzek a játékosaimmal, mert mindkét magyar meccsen úgy próbáltam összeállítani a csapatot, hogy abban tapasztalt és kevésbé tapasztalt játékosok egyszerre helyet kapjanak, és felkészüljenek a későbbi fontos mérkőzésekre. Nem sikerült eltalálnom a megfelelő egyensúlyt. Ez az én felelősségem.”

Southgate kilenc változtatást hajtott végre az angol csapat olaszországi mérkőzéséhez képest, de Harry Kane, Kyle Walker, John Stones, Kalvin Phillips és Bukayo Saka is a kezdőcsapatban kapott helyet azok közül, akik már az Európa-bajnokságon is rendszeresen kezdők voltak.

„A célunk az volt, hogy felkészüljünk Katarra, és ezeket a meccseket arra próbáltuk felhasználni, hogy megtaláljuk az ideális összeállítását a keretnek. Egy ilyen este után nehéz lesz, és különösen fontos, hogy levegyük a felelősséget a játékosok válláról. Ezt teszem.”

Southgate azzal folytatta, hogy el kell fogadni: a következő időszak kellemetlen lesz, de tudja honnan indultak, és mit értek el az elmúlt hat évben. Szerinte a hangnem nem az elmúlt 10-11 napban változott meg, hanem az elmúlt egy évben, de az angol válogatott szövetségi kapitányaként ezt el kell tudni fogadni és fel kell tudni dolgozni.

Southgate szerint dolgozni kell, és észlelni, hogy más nagy csapatoknak is vannak gondjaik a szezon végével, ezen túl kell esni, tanulni a hibákból, és menni tovább, mert világbajnokságra készülnek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.