„Ebben az országban van egy bizonyos hatalmi struktúra, amivel nem fognak szembemenni az emberek” - mondja a Zalaegerszeg eltiltott edzője

magyar foci
2022 október 28., 13:51

Minden alkalommal majomhuhogást lehetett hallani a lelátóról, akárhányszor labdához ért a ZTE kongói-francia csatára, Christy Manzinga a Honvéd elleni meccsen. Erről a csapat edzője, Ricardo Moniz nyilatkozott egy holland lapnak, miután egy hónapra eltiltották, amiért a pályára rohanva tiltakozott a rasszista inzultus miatt.

„Négy napon belül ez volt a második alkalom, hogy ez történt a meccsünkön. Kétszer szóltam miatta a negyedik játékvezetőnek, amire azt mondta, nem hallotta. Az első alkalomnál csak néhány ember huhogott, nem voltak sokan, de a másodiknál már néhány százan kezdtek rá. Ekkor léptem be a pályára, odamentem a játékvezetőhöz, és azt mondtam, ezt le kell állítania. Akkor kaptam piros lapot” - idézi Monizt az Eurosport.

photo_camera Ricardo Moniz Fotó: ANDREAS GEBERT/dpa Picture-Alliance via AFP

Az edző szerint nem volt vizsgálat, senkivel sem beszéltek, aki ott volt a meccsen, de a klubja mögötte áll, és érzi mások támogatását is.

„Az emberek beszélnek erről a médiában. De ebben az országban van egy bizonyos hatalmi struktúra, amivel nem fognak szembemenni az emberek.”Moniz felidézte, hogy tíz éve, amikor a Fradi edzője volt, ennél is rosszabb volt a helyzet.

„Akkor meglátogattam a szurkolók keménymagját a törzshelyükön, a Mussolini bárban, azt mondtam: ezt abba kell hagynotok, együtt kell dolgoznunk. Ez működött. Habár, sajnos nem sokan törődtek a színesbőrű Trinidad és Tobagó-i védőmmel, Akeem Adamsszel, akinek megállt a szíve, és kórházba került, néhány hónappal később pedig elhunyt. Akkor magamra maradtam, ez még az állásomba is került a Ferencvárosnál. Nagyon megviselt. Reméltem, hogy Magyarországon ennél már előrébb tartunk, de aztán egy ilyen hét után újra elgondolkodik az ember, és úgy tűnik, nem.”

Megkérdezték, elmegy-e az UEFA-hoz vagy Orbán Viktorhoz, hogy megtámadja az eltiltását, mire azt mondta:

„A technikai igazgatónk jól ismeri Orbánt. Azt mondta, ő mögöttem áll. Nyilvánosan azonban nem szólalt meg. Még mérlegelem, hogy mi lenne a legjobb lépés most.”A Magyar Labdarúgó Szövetség vasárnap rövid közleményt tett közzé. Ebben elítélt minden diszkriminatív szurkolói megnyilvánulást, és a legszigorúbb büntetést helyezte kilátásba, ha beigazolódnak a vádak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.