Lesz NBI-es játékos a világbajnokságon

világbajnokság
2022 november 11., 18:20

Ritkán fordul elő, hogy a magyar bajnokságban játszó focistát neveznek világbajnokságra. Most három játékos volt esélyes rá, mindhárman az Európa-ligában 16 közé Ferencvárosban játszik. A két marokkói, Samy és Ryan Mmaee végül nem került be a vébékeretbe, de Tunézia nevezte Aissa Laidounit.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A 25 éves játékost a román Voluntariból szerződtette a Fradi 2020 nyarán, hamar alapemberré vált. A tunéziai válogatottban csak tavaly márciusban mutatkozott be, azóta viszont 25 meccsen lépett pályára. (Laidouni Franciaországban született, algériai és tunéziai felmenőktől, végül a tunéziai válogatottat választotta.) A Guardian a tunéziai csapat bemutatásánál őt emelte ki, mint akire érdemes figyelni, mert megvan benne a kellő tehetség ahhoz, hogy csapata egyik vébéhőse legyen. Tunéziában arra számítanak, hogy Laidouni európai elitklubok érdeklődését is felkelti majd.

Az előző világbajnokságon nem, de 2014-ben volt az NBI-ből beválogatott játékos a világbajnokságon. Akkor szintén a Fradiban játszó Muhamed Bešić került be a bosnyákok keretébe. Mindhárom meccsen kezdőként lépett pályára, edzője őt állította Messire. A vébé után Bešićet az angol élvonalban játszó Everton igazolta le.

Ezt megelőzően viszont volt egy 20 éves szünet. 1994-ig kell visszamenni, akkor a Honvédban játszó Emeke Ezeugóra számított a nigériai válogatott. A játékos a magyar fociban alig hagyott nyomot, januárban érkezett a dán Aalborgból Kispestre, pár kupameccsen és mindössze 4 NBI-es meccsen lépett pályára. A világbajnokságon az első csoportmeccsen, Bulgária ellen kapott lehetőséget, csereként. A 13 perc alatt nem igazán sikerült bizonyítania, utána három meccsen is végig a kispadon ült. A vébé után visszaigazolt Dániába, onnan Spanyolországba szerződött, de egy autóbaleset megtörte a karrierjét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.