Lukakunak semmi sem sikerült, Belgium kiesett

világbajnokság
2022 december 01., 16:59

Belgium kiesett a világbajnokság csoportkörében, miután 0-0-ás döntetlent játaszott a nyolcaddöntőbe jutó Horvátország ellen. Az F csoport másik továbbjutója a Kanadát 2-1-re verő Marokkó.

A meccs előtt Horvátországnak minimum egy, Belgiumnak három pont kellett a továbbjutáshoz. Sőt, a horvátok megfelelő arányú vereség esetén is továbbmehettek, ha a másik meccsen Marokkó kikap Kanadától.

A belgák nemcsak a csoport állása miatt voltak kedvezőtlen helyzetben, a Marokkó elleni csúfos vereség után állítólag összevesztek az idős sztárok, állítólag De Bruyne-t, Eden Hazardt és Verthongent Lukakunak kellett lecsillapítani, odahaza pedig zavargások törtek ki a bevándorló hátterű Marokkó-drukkerek és a hatóságok között. Idős sztárok pedig a horvátoknál is vannak, jellemző, hogy a katari belga kezdőcsapatból öt, a horvátból négy játékos is ott volt kettejük kilenc évvel ezelőtti meccsén. A horvátoknál viszont igazán szuper volt a hangulat Kanada 4-1-es legyőzése után.

Az első percek nem úgy néztek ki, hogy a belgáknak fontos a győzelem, ellenkezőleg, Perisic már a 10. másodpercben veszélyeztetett. A csoport másik meccsén Marokkó korán vezetést szerzett Kanada ellen, így Horvátország a csoport második helyére csúszott, de ez nem különösebben érdekelte őket. A papírforma szerint az E csoportból Németország és Spanyolország megy tovább, teljesen mindegy, melyiket kapják a nyolcaddöntőben.

Luka Modric akcióban
photo_camera Luka Modric akcióban Fotó: SERHAT CAGDAS/Anadolu Agency via AFP

A félidő első felében a horvátoknál volt többet a labda, mi több, veszélyesebbek is voltak. Anthony Taylor egy büntetőt is befújt a javukra, de a VAR szerint les előzte meg a szabálytalanságot, ami a visszajátszás alapján nem feltétlen tűnt annak. Hiába volt a horvát fölény, benne volt a pakliban, hogy valamelyik belga ellenakcióból gól születik, bár a sérülése után kezdőként még nem bevethető Lukaku nagyon hiányzott elölről.

A második félidőre a belgáknál bejött a sérüléséből éppen csak felépült Lukaku, és fejese révén már az első percekben megvolt a belga válogatott első kapura tartó labdája. Az ötvenedik perc után azt lehetett érezni, csak idő kérdése, hogy a horvátok mikor szerzik meg a vezetést. Betolták kapujuk elé a belgákat, Kramaric, majd Modric lövését egy percen belül kellett hárítania Courtois-nak. Úgy tűnt, a horvátok nem akarnak azon izgulni, hogy döntetlennél véletlenül kapnak egy gólt az ekkor teljesen veszélytelen ellenféltől.

A belgák azonban nem adták fel, a 60. percben egy támadáson belül De Bruyne és Lukaku is gólt szerezhetett volna sőt, Lukaku lövése a bal kapufa belső éléről pattant a mezőnybe. Teljesen nyílt volt a meccs, egy belga gól Horvátország kiesését jelentette volna.

Lukaku többször is tovább lőhette volna a belgákat
photo_camera Lukaku többször is tovább lőhette volna a belgákat Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

A belgák az utolsó percekre még a Real Madridban nem játszó Eden Hazardt is a pályára küldték. Lukaku a 90. percben negyedik nagy helyzetét hagyta ki, a várható gólok tekintetében Belgium 3-0,7-re győzött, de ezzel semmire se ment. Belgium nem tudta jóvá tenni a Marokkó elleni vereséget, 1998 óta először kiestek a vb csoportkörében. A mérkőzés után kiderült: a 2016 ban kinevezett Roberto Martínez belga szövetségi kapitány távozik posztjáról.

Egyéni képviselőjelöltek
-
Szövetségi kapitány

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.