Portugália lemosta a pályáról Svájcot

futball
2022 december 06., 21:02

Portugália és Svájc játszotta kedd este a 2022-es világbajnokság utolsó nyolcaddöntőjét. Már jóval a kezdő sípszó előtt érkezett egy nagy hír: Cristiano Ronaldo a kispadon maradt. Fernando Santos szövetségi kapitányt joggal nem győzte meg a teljesítmény, amit az ötszörös aranylabdás a csoportkörben nyújtott. Helyét a Benfica fiatal támadója, Goncalo Ramos kapta meg.

Pepe és Goncalo Ramos ünnepelnek
photo_camera Pepe és Goncalo Ramos ünnepelnek Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Maga a mérkőzés jó tempóban indult – különösen a délutáni Spanyolország-Marokkó csigalassúságához viszonyítva. Helyzet azonban egészen a 17. percig nem alakult ki, amikor Goncalo Ramos a svájci tizenhatoson belül, a kapunak háttal állva kapott egy labdát, amit fordulásból elemi erővel vágott a a rövid felső sarokba.

A góltól a portugál csapat érezhetően felszabadult, a svájciak pedig nem tudtak felpörögni. Amikor pedig úgy tűnt volna, hogy kezd leülni a meccs, egy portugál szögletnél a svájci védők nem figyeltek Pepére, aki az ötösnél korához képest különösen magasra ugrott, és gyönyörű mozdulattal fejelt védhetetlenül a kapuba. Pepe februárban ünnepli a 40. születésnapját, a legendás kameruni Roger Milla óta nem volt ilyen idős gólszerző világbajnokságon.

A második gól után a portugáloknak végképp nem volt miért erőlködniük, érezhetően vissza is vettek. Ennek ellenére a félidő végén volt még egy hatalmas helyzetük, amikor egy kontratámadás végén Goncalo Ramos majdnem megszerezte a második gólját Aztán a szünet után tényleg, amikor az 50. percben Sommer kapus lábai között pöckölt be közvetlen közelről egy jobboldali beadást.

Az 55. percben jött a negyedik portugál gól, egy gyönyörű támadás végén Raphael Guerreiro maradt egyedül a svájci kapussal szemben, és szépen meg is oldotta a helyzetet. Két perccel később egy szöglet után Akanji megszerezte a svájciak becsületgólját, de talán ők sem gondolták egy pillanatig sem, hogy 4:1-ből vissza tudnak jönni.

A 67. percben egy kicsit szerencsés portugál támadás végén Goncalo Ramos egyedül vihette kapura a labdát, és Sommer felett elegánsan átemelve élete első világbajnoki meccsén mesterhármast szerzett. 5:1 után jöhettek a portugál cserék. Lement Pepe, akire még lesz szükség ezen a vébén, a portugál szurkolók nagy örömére pedig Cristiano Ronaldo is pályára lépett, éppen azt a Goncalo Ramost váltva, aki ma bebizonyította, hogy méltó utódja lehet.

Innentől kezdve a portugálok egyetlen célja mintha az lett volna, hogy a csapat másik nagy öregje is gólt szerezzen. De Cristiano Ronaldónak végül csak egy lesgólra és egy sorfalba vágott szaabdrúgásra futotta. A 92. percben Rafael Leao a tizenhatos sarkáról lőtt még egy szép gólt a hosszúba, amivel 6:1 lett a végeredmény.

Ezen a szinten ekkora különbség két csapat közt. Svájc eddig masszív csapatnak tűnt a vébén, de pont a nyolcaddöntőben rendkívül törékenynek bizonyultak. Xhaka 90 percig szinte észrevehetetlen maradt. A portugálok viszont a legjobbkor kapták el a tempót, ez az önbizalomnövelő győzelem nem csak a Marokkó elleni negyeddöntőre fog nekik önbizalmat adni, hanem talán annál tovább is. Az már más kérdés, hogy Cristiano Ronaldónak jut-e még ebben a csapatban több epizódszerepnél. Goncalo Ramost innentől kezdve nehéz lesz kihagyni a kezdőből.

Egyéni képviselőjelöltek
-
Szövetségi kapitány

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.