Az ilyen pillanatokért érdemes még mindig nézni a vébét

világbajnokság
2022 december 07., 12:00

Több mint 120 perce zajlott az egyébként nem túl szórakoztató játék kedd este a Marokkó-Spanyolország világbajnoki nyolcaddöntőn A tizenegyespárbaj meglepően alakult: a nagyobb nevekből álló spanyolok egymás után hagyták ki a büntetőket, Marokkó sokkal magabiztosabb volt. A marokkói jobbhátvéd, Achraf Hakimi úgy állt a labda mögé, hogy ha belövi, óriási futballsikerhez segíti a hazáját.

Aligha túlzás azt mondani, hogy a 24 éves marokkói futballista karrierjének legfontosabb pillanata volt ez. Pedig nyert már olasz bajnokságot az Inter játékosaként és francia bajnokságot a PSG-vel, formálisan még BL-győztes is a Real Madriddal - igaz, egy olyan szezonban, amikor fiatal játékosként még csak perceket játszott a nagycsapatban. Ez mégis nagyobb pillanat volt ezeknél, különösen Hakimi személyes sztorijával együtt. Madridban született, lehetett volna spanyol válogatott - ő maga választotta azt, hogy a marokkói csapat tagja lesz.

Ebben a helyzetben a játékosok nagy része biztosra menne. Be akarná vágni a lehető legbiztosabban, a siker legnagyobb esélyével kecsegtető módon a labdát. Amivel természetesen a világon nincs semmi baj: ez a racionális megoldás.

photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Hakimi nem azt választotta. A döntő pillanatban, a világ szeme előtt egy panenkás emeléssel végezte el a tizenegyest:

link Forrás

A stadion felrobbant.

Persze felrobbant volna egyébként is - Marokkó továbbjutása mindenképp óriási meglepetés. De varázslat mégis azért lett ebből, és azért borult le Hakimi előtt azóta a teljes sportsajtó, mert éppen a legdrámaibb pillanatban vállalt kockázatot - és választotta a játékos megoldást. Hakimi Panenka-tizenegyese a művészet ritka győzelme az analitika felett, írja például az Athletic.

photo_camera Fotó: KARIM JAAFAR/AFP

A Panenka-tizenegyesek legnagyobb belső ellentmondása ez: amilyen laza és könnyed dolognak tűnik, olyan őrülten kockázatos. Ha a kapus nem mozdul el és a beemelni próbált labdát simán elkapja, a büntetőt elvégző játékos hirtelen nagyon rosszul néz ki, és az egész csapatát, közösségét nehéz helyzetbe hozza.

Ezt a tizenegyes-típust a csehszlovák Antonín Panenkáról nevezték el, aki 1976-ban végzett el így egy büntetőt.

link Forrás

Ő maga utólag azt mondta: ha az a büntető nem megy be, elmehetett volna gyári munkásnak. De bement, így pedig örökre fennmaradt a neve a futballtörténelemben.

Hakimi itt azért nem tart, és az is igaz, hogy a csapat számára a büntetőpárbaj igazi hőse Bono kapus volt. Annyit viszont elért ezzel a mozdulattal, hogy egy simán csak érdekes futballestéből instant klasszikus vébépillanat lett. Olyan pillanat, ami miatt még mindig megéri nézni ezt az egészet.

A győzelem után pedig a helyszínen lévő anyjához futott ki:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.