Argentína és Lionel Messi nyerte az őrült foci-vb-döntőt

világbajnokság
2022 december 18., 17:54

Tizenegyesekkel Argentína nyerte a katari foci-vb döntőjét Franciaország ellen, ezzel 1978 és 1986 után harmadszor nyerte meg a világbajnokságot. A 35 éves Lionel Messi, a világ legjobb futballistája megszerezte egyetlen hiányzó trófeáját is. Az argentin válogatott a 2010-es spanyol után a második, amelyik úgy nyert vébét, hogy az első meccsén vereséget szenvedett. Szövetségi kapitányuk, Lionel Scaloni klubedzői múlt nélkül lett világbajnok, ilyen bravúrt utoljára a német Franz Beckenbauer hajtott végre. A vb gólkirálya Mbappé lett nyolc góllal, a döntőben mesterhármast ért el, a most két gólt lőtt, a torna legjobb játékosává választott Messi hét góllal zárt.

A francia kezdőcsapatban nem akadt meglepetés, azok játszottak, akik eddig is. Az argentinoknak változtatni kellett az elsőre leadott kezdőcsapaton, a balhátvéd Marcos Acuna megsérült, helyére a lyoni Nicolás Tagliafico került. Az argentinok ezzel a változtatással egyébként egy 28,4-es átlagéletkorú kezdőcsapatot küldtek a pályára, éppen ilyen átlagéletkorú volt a 2014-es vb-döntőben vereséget szenvedett argentin válogatott is.

Az első félidő

Az argentinok kezdtek veszélyesebben, többször is lövéssel kísérleteztek. Egy kapu előtti tumultust követően a franciák kapusa, Hugo Lloris a földön maradt, miután Cristian Romero a levegőben belekönyökölt, ezt a jelenetet hosszabb ápolás követte. A félidő első felére komoly argentin mezőnyfölény alakult ki, a franciák a bal szélen próbálkoztak, lövésig nem jutottak el.

A 21. percben Ángel Di María rutinosan esett el Dembélé lökése után a tizenhatoson belül, a lengyel Marciniak játékvezető tizenegyest ítélt. Lionel Messi magabiztosan értékesítette a büntetőt, ezzel megszerezte 12. vb-gólját. Ez volt Lionel Messi karrierjének első gólja az argentin válogatottal játszott döntőkben, ezt a meccset megelőzően 4 Copa América- és egy vb-döntőben maradt gólképtelen.

Di María a földön, tizenegyes Argentínának
photo_camera Di María a földön, tizenegyes Argentínának Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

És a különbség csak nőtt. Álvarez fantasztikusan indította Alexis Mac Allistert, aki egy nagy üres területet befutva, laposan átpasszolt a teljesen üresen érkező Ángel Di Maríának, aki a kapuba továbbított, 2-0 Argentínának. Di María meg is könnyezte a pillanatot. Szenzációs volt az argentin válogatott, remekül fojtották el a franciákat, Griezmann, Mbappé és Dembélé láthatatlan volt pár kisebb momentumot leszámítva.

Didier Deschamps nem várta meg a félidőt, a 41. percben cserélt, méghozzá kettőt is. Olivier Giroud helyére Marcus Thuram, a Borussia Mönchengladbach csatára jött be, a hibát hibára halmozó Dembélét a Frankfurtban remeklő, elődöntőben gólt szerző Randal Kolo Muani váltotta. Ekkor még senki nem sejtette, mekkora fordulatot hoz a két fiatal Bundesliga-játékos beállítása.

Ángel Di María régi fényében ragyogott
photo_camera Ángel Di María régi fényében ragyogott Fotó: JACK GUEZ/AFP

A franciák katasztrofális első félidőt hoztak össze, egyszer sem sikerült lövésig eljutniuk, a második félidőben nem egy fokozattal kellett feljebb kapcsolniuk, hogy elkerüljék a nagyobb szégyent.

A második félidő

A második félidő egy argentin kapáslövéssel kezdődött, Lloris biztos kézzel ölelte magához a labdát. A franciák továbbra is keresték magukat, illetve Mbappét, őt viszont hiába, az argentinok jól szervezték meg a PSG sztárjával szembeni védekezést.

A 68. percben Kolo Muani fejelt jócskán a kapu mellé, ez volt az első francia gólszerzési kísérlet. Pár perccel később Kylian Mbappé lőtt távolról, a lövés jócskán a kapu felé szállt. A 79. percben a semmiből harcolt ki tizenegyest Franciaország, Otamendi rángatta meg rossz helyen Kolo Muanit, felcsillant a remény a címvédő előtt. A tizenegyeshez Kylian Mbappé állt oda, és berúgta a jó felé vetődő Martínez kapus alatt. 2-1. Mbappé ezzel utolérte Messit a góllövőlistán, a gól után ugyanúgy 6-6 góllal álltak. Az 1958-62-es vb-n szereplő brazil Vaván kívül eddig senki nem tudott egymást követő két vb-döntőn gólt szerezni.

És két perc múlva Thuram gólpasszából Mbappé a hetedik gólját is belőtte, 2-2. A gólhelyzetet az előzte meg, hogy Coman a félpályánál szerelte Messit. A meccs forgatókönyve kísértetiesen emlékeztetett a hollandok elleni negyeddöntőre, ahol Hollandia Weghorst vezetésével mentett hosszabbításra, végül tizenegyesekkel Argentína nyert. Argentína a padlóra került, egy megnyert meccset engedtek ki a kezükből, a franciák támadásban maradtak, az argentinok a labdát is csak nehezen tudták megtartani. A 94. percben Martinez kapusnak kellett védenie Thuram lövését a franciák bal oldali akciója után, majd Kolo Muani és Mbappé tört veszélyesen kapura, de túlkombinálták.

A franciák egy pillanat alatt összeszedték magukat
photo_camera A franciák egy pillanat alatt összeszedték magukat Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

A 97. percben Lionel Messi eldönthette volna a meccset, de 19 méterről középre tartó lövését Lloris bravúrral védte.

Hosszabbítás, első félidő

A franciák nem folytatták a mindent elsöprő rohamokat, bár támadásban maradtak, a meccs képe ebben is hasonlított az argentin-hollandra. A sárga lapos Rabiot helyett Fofana lépett pályára. Az argeninok is cseréltek, de Paul és Álvarez helyett Lautaro Martínez és Parades lépett pályára. A két becserélt játékos a hollandok ellen belőtte a tizenegyesét, Lautaro Martínez ugyanakkor rengeteg helyzetet kihagyott ezen a vb-n.

A 105. percben éppen ő volt a főszereplő, de ahelyett, hogy Messi passza után egyből lőtt volna, kivárt, a franciák szereltek, a labda Montiel elé került, akinek bombáját Varane fejelte ki. Egy perccel később megint Lautaro Martínez, megint egy kihagyott helyzet, 2-2-vel fordultak.

Hosszabbítás, második félidő

Lautaro Martínez beállítása új élendületet adott az argentinoknak, még ha nem is a tökéletes befejezésekről szólt most a játéka. Martínez jobbról lőtt éles szögből Messi passza után, Lloris védett ugyan, de a berobbanó Messi lövésével szemben tehetetlen volt, Koundé már a kapuból lőtte ki a labdát, 3-2 Argentínának.

És még nem volt vége. A 116. percben Mbappé lövése után Montiel kézzel ért a labdába a 16-oson belül, jogos 11-est kapott Franciaország. Mbappé a jobb alsó sarokba lőtt, ez volt a nyolcadik gólja ezen a vb-n, 3-3.

A 120. percben Mbappé beadását Kolo Muani kis híján az argentin kapuba fejelte.

A tizenegyespárbaj előtt az argentinoknál Dybala, a franciáknál Disasi állt be.

A 123. percben Koklo Muani kis híján megszerezte a vezetést, de Emiliano Martinez hatalmasat védett, a másik oldalon Lautaro Martínez fejelt mellé. Félpercenként kerültek veszélybe a kapuk, de gól nem esett.

Tizenegyesek

Mbappé belőtte, 0-1 Franciaországnak,

Messi belőtte, 1-1,

Coman kihagyta, 1-1,

Dybala belőtte, 2-1 Argentínának,

Tchouaméni kihagyta, 2-1 Argentínának,

Paredes belőtte, 3-1 Argentínának,

Kolo Muani belőtte, 3-2 Argentínának,

Montiel belőtte, 4-2 Argentínának,

Argentína öröme a 11-es párbaj után
photo_camera Argentína öröme a 11-es párbaj után Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Argentína a világbajnok

A meccs után kiosztották a legjobb játékosoknak járó díjakat.

  • A legjobb játékos Lionel Messi (PSG),
  • a gólkirály Kylian Mbappé (PSG) 8 góllal,
  • a legjobb kapus az argentin Emiliano Martínez (Aston Villa),
  • a legjobb fiatal játékos az argentin Enzo Fernandez (Benfica).
Döntő
Argentína
4
3
-
3
2
Franciaország
Élő
Franciaország
Szövetségi kapitány
4-2-3-1
Didier Deschamps
1
H. Lloris
5
J. Koundé
4
R. Varane
18
D. Upamecano
22
T. Hernández
8
A. Tchouaméni
14
A. Rabiot
11
O. Dembélé
7
A. Griezmann
10
K. Mbappé Lottin
9
O. Giroud
Argentína
Szövetségi kapitány
4-3-3
Lionel Sebastián Scaloni
23
D. Martínez
26
N. Molina Lucero
13
C. Romero
19
N. Otamendi
3
N. Alejandro Tagliafico
7
R. de Paul
24
E. Fernández
20
A. Mac Allister
10
L. Messi
9
J. Álvarez
11
Á. Di María Hernández

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.