Az orosz futballszövetségben felmerült az Ázsiához csatlakozás lehetősége

futball
2022 december 30., 16:32

Az Orosz Labdarúgó-szövetségben arról szavaztak, hogy maradjanak-e Európában vagy az ázsiai szövetséghez csatlakozzanak. Végül úgy döntöttek maradnak, de nem zártak ki egy későbbi váltást, írja a The Moscow Times.

Az UEFA a február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború után zárta ki az orosz válogatottat és a klubcsapatokat a nemzetközi versenyekből. Oroszországot a FIFA is büntetéssel sújtotta, kizárta válogatottjukat a katari vb-ről. Belarusz odahaza nem rendezhet nemzetközi meccseket, és a semleges pályán megrendezett találkozóikon sem lehetnek nézők.

Alekszandr Djukov, az Orosz Labdarúgó-szövetség elnöke szeretne minél hamarabb részt venni az UEFA rendezvényein, ennek érdekében konzultációt kezdeményeznek az európai szövetséggel.

A nagy orosz klubok tulajdonosai is a megegyezésben érdekeltek, mert a Bajnokok Ligájától való távolmaradás miatt sok pénztől esnek el, az ázsiai Bajnokok Ligájának jóval szerényebbek az anyagi keretei.

A döntés nem lenne példa nélküli. Izrael Ázsiát hagyta ott Európa kedvéért a hetvenes években, Ausztrália Óceániának intett búcsút 2016-ban, hogy Ázsiában versenyezzen. Izrael esetében egyértelmű politikai okok álltak a váltás hátterében, egyes muzulmán országok ugyanis nem voltak hajlandók játszani ellenük. Ausztrália azért váltott, hogy könnyebb legyen kiharcolniuk a vb-részvételt.

Ázsiában az orosz válogatott, valamint egy sor klubcsapat a legerősebbek között lenne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt