A magyar futballválogatott egy félidő alatt kiiktatta Bulgáriát

európa-bajnokság
2023 március 27., 20:42

Évtizedek óta nem fordult elő, hogy a magyar futballválogatott megnyerje első Európa-bajnoki selejtezőjét, akkor sem, amikor a legutóbbi két tornára végül kijutott. Most olyan riválissal kezdett Marco Rossi csapata a telt házas Puskásban, amely nem tűnt legyőzhetetlennek – a bolgároknak ez már a második meccsük volt, az elsőt hazai pályán 1-0-ra elvesztették Montenegro ellen múlt héten –, és hogy tényleg nem az, már az első pillanatoktól bizonyíthatónak tűnt.

Szoboszlaiék hamar felvették a fonalat, és a 7. percben már vezettek, a tizenhatosra szöglet után berobbanó csapatkapitány lövése kijött a kapusról, Orbán ismétlése szintén, Vécsei két lépésről bekotorta, 1-0. A következő gól a 27. percben született, Szoboszlai 26 méterről eleresztett szabadrúgása picit megcsúszott a sorfalon, és szépen beakadt a bal felsőbe, 2-0. A harmadiknál megint Szoboszlai villant, meglódult, passzolt volna, a becsúszó bolgár védő rossz – vagy jó, ahogy vesszük – helyre kotorta, pont Ádám Martin elé, aki bebelsőzte a jobb alsóba, 3-0.

photo_camera Labda a bal felsőben, Szoboszlai szabadrúgása után lett 2-0 az állás Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A második félidő elején ott folytatták Sallaiék, ahol a szünet előtt abbahagyták, annyi különbséggel, hogy nem mentek be a helyzetek. Aztán a 60. perc környékén mintha megunta volna a magyar csapat az előrefocit, ezután a bolgároknak is lettek lehetőségeik, Dibusznak kétszer kellett nagyobbat védenie, a szépítés nem jött össze a vendégeknek.

A vége felé megint volt néhány magyar lehetőség, egyszer a gólvonalról mentett a bolgár védő, maradt a 3-0, Magyarország sima és megérdemelt győzelemmel nyitotta a 2023-as tétmeccs-szezont. Az első félidő jó volt, a második nem annyira, ennél valamivel több kell majd a csoport jobb csapatai, Montenegro és Szerbia ellen.