Néhány év múlva Shaolin-focisták rúgdoshatják le a világ fejét – stoplis helyett Bruce Lee-stílusú vászoncipőben

2016 november 20., 18:01

Megelégelte Kína, hogy a világ legnépesebb országaként csak a szégyenteljes 84. helyen áll a FIFA világranglistáján. A válogatott legutóbb a háromszázezeres Katarral játszott világbajnoki-selejtezőt, de ellenük sem sikerült győzni, 0-0-ás döntetlen zárult a meccs. Az ország vezetése döntött, kész hatalmas összegeket áldozni arra, hogy elérjék a kitűzött célt:

2020-ra ötvenmillió igazolt iskolás korú játékos legyen Kínában, és 2050-re futballnagyhatalommá váljon az ország.

A vágyott ötvenmillióból 1500 már biztosan megvan: ennyi diák jár Defeng város (Henan tartomány) harcművészeti iskolájának fociképzésére. A Tagou Shaolin-központban összesen 35 000 fiatal tanul harcművésznek, közülük választották ki azokat, akik elit focijátékosok lesznek.

Az iskola a shaolin-kungfura építi a futballképzését, pl. a gyerekek nem stoplis cipőben edzenek, hanem a wushu nevű hagyományos vászoncipőben. Az edzők szerint a wushuban focizó gyerek erősebbek lesznek, és az egyensúlyozási képességeik is jobban fejlődnek.

Képek: Nicolas Asfouri/AFP Photo
Kínai iskolások küzdősport-oktatáson (AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.