A gumicsizmás, munkaruhás, ittas sztereotípiákat akarták végleg eltemetni a második Országos sírásó versenyen

2017 szeptember 02., 12:02

Habár sokfélék vagyunk, két dolog minden ember életében adott, az egyik a születés, ami már eredendően meghatározza, hogy egyszer a halál is bekövetkezik. Ez egy olyan dolog az életünkben, ami valamennyiünket utolér” - nyitotta meg a II. Országos sírásó versenyt Alt Norbert, Gyula alpolgármestere szombaton a református Ó-temetőben.

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A Beol beszámolója szerint az alpolgármester rámutatott arra is, hogy ma tabunak számítanak a halállal történő munkák, a végső búcsúzással kapcsolatos szertartások és előkészületek, pedig közel sem mindegy, hogy egy temetést mennyire méltóságteljesen, kegyeletteljesen bonyolítanak le.

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Alt Norbert felhívta a figyelmet arra is, hogy igenis ki kell mondanunk, hogy akik a temetéseket megszervezik, előkészítik és lebonyolítják azok nagyobb társadalmi elismerést érdemelnek, el kell ismernünk, hogy ez igenis egy szakma, egy olyan szakma, amelyik komoly fizikai, lelki, szellemi erőnlétet, kitartást és állóképességet igényel és követel meg.

Varga József, a szervező Magyarországi Temetőfenntartók- és Üzemeltetők Egyesületének elnöke a Beol.hu-nak arról beszélt, hogy a verseny legfőbb célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a végső búcsúztatások során rendkívül fontos munkát végző sírásók tevékenységére. Ugyanis szerinte sokakban egy gumicsizmás, munkaruhás, ittas ember képe él, amikor a hivatásra gondolnak, pedig erről szó sincs. A versengés a sztereotípiákkal szemben is igyekszik felvenni a harcot.

A kéttagú csapatoknak egy-egy 80 centiméter széles, 2 méter hosszú és 1,6 méter mély sírt kellett kiásniuk, majd visszahantolniuk.

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A helyezéseket a megfelelő méret és az időeredmény határozta meg. A verseny első három helyezettje serleget és pénzjutalmat kapott, és különdíjak is gazdára találtak.

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A sírásó versenyre Nyíregyházáról, Szekszárdról, Kisvárdáról, Kecskemétről, Tótkomlósról, Orgoványról, Törökbálintról, Budapestről és Békéscsabáról is érkeztek versenyzők.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.