Már csak Erdoganra vár Gül Baba türbéje

2018 július 13., péntek 17:21

„A múzeum kialakítása folyamatban van, az ünnepélyes megnyitóig kérjük szíves türelmüket”, áll a Gül Baba türbe lezárt ajtaján. Ez még néhány hónapig lesz így: a hírek szerint ennyit kell várni, hogy Budapestre érkezzen Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan, és felavassa a türbét.

2015 februárjában jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a török állammal közösen felújítják Szulejmán szultán kedvenc dervis költőjének, Gül Babának rózsadombi türbéjét. A magyar fél vállalta a park és a függőkertek, míg a törökök az épület renoválásának költségét. A kormány

nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a beruházást,

a munkának nekiláttak és kivágtak egy csomó fát. Két évet kellett várni a következő hírre, de az kellően nagyot szólt. Tavaly májusban a pekingi Egy övezet, egy út konferenciát megelőzően találkozott Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogannal, akit meghívott a hamarosan elkészülő műemlék ünnepélyes átadójára.

Lázár János még azt is megígérte, hogy

Magyarországon nem fogják megverni a kurd tüntetőket,

mint 2017-ben Washingtonban. '17 végén az épületegyüttes a Külügyminisztérium vagyonkezelésébe került, de azt mégsem a tárca, hanem a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány fogja működtetni. 2018-tól kezdve évi 696 millióból. Egészen addig tűnt érthetetlennek, hogy miért a külügy kezel egy fővárosi műemléket, míg ki nem derült, hogy az alapítvány tagja

Adnan Polat török milliárdos, és magyarországi intézője, Suat Gökhan Karakus.

Polat, aki magát Orbán barátjának tartja, számos átláthatatlan szállal kötődik a miniszterelnök családjához, és a kormányhoz. Ő üzemelteti a törökországi magyar kereskedőházat, bizniszelt Tiborcz Istvánnal, az ő isztambuli irodaháza ad otthont a magyar külképviseleteknek, megvette a Közvágóhídat, naperőműveket tervez Magyarország-szerte.

Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt