Ezentúl Orbán Viktor török barátja menedzseli a Gül Baba türbéjét

POLITIKA
2017 december 22., 10:30
comments 95

A keddi Magyar Közlönyben két olyan kormányrendelet jelent meg, amelyek önmagukban is különösek, hát még együtt.

Az egyik a Gül Baba türbéje és környezete kiemelkedő értékeinek megőrzésével és hasznosításával kapcsolatos intézkedéseket tartalmazza.

  • A türbe és környéke ezek szerint a rekonstrukciót követően a Külgazdasági és Külügyminisztérium vagyonkezelésébe kerül, és a főváros elveszti a használati jogát.
  • De nem a minisztérium, hanem a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány fogja működtetni.
  • Méghozzá az állam pénzéből, 2018-tól kezdve évi 696 millióból.
  • A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány ezen felül stratégiát dolgoz ki a Magyarországon található oszmán–török kulturális értékek megőrzésére, amiben segédkeznie kell Lázár János és Balog Zoltán minisztereknek, továbbá a Magyar Turisztikai Ügynökségnek.
A Gül Baba türbéje látványterve, amelyet 2016-ban az MNV küldött a 444-nek
photo_camera A Gül Baba türbéje látványterve, amelyet 2016-ban az MNV küldött a 444-nek

De a Gül Baba Türbéje Alapítvány még ennél is nagyobb feladatkört kap, hiszen - ahogy arra a hvg.hu felhívta a figyelmet - a másik kormányrendelet arra kötelezi Szijjártó Pétert, hogy egy sor általános és fontos kérdésben az alapítvány közreműködésével folytassa a munkát. Vagyis mostantól ez az újonnan létrejött alapítvány is

  • „közreműködik Magyarország gazdasági érdekeinek külföldön történő érvényesítésében, az ehhez kapcsolódó kereskedelem-fejlesztési tevékenységben és a kedvező Magyarország-kép kialakításában”;
  • „irányítja a turizmusdiplomáciai feladatok végrehajtását”;
  • „a kormány feladatkörében érintett tagjával együttműködve irányítja a kulturális és tudománydiplomáciai tevékenységet”,
  • például „népszerűsíti a magyar kultúra, oktatás és tudomány eredményeit, beleértve a határon túli magyar kultúrát, oktatást és tudományt”.

Elsőre érthetetlen, miért a külügy kezel egy budapesti műemléket és az oda tervezett múzeumot, illetve hogy a külügy ugyanezzel a mozdulattal miért ad át vagy oszt meg ennyi hatáskört egy ismeretlen alapítvánnyal. De nem sokkal később a HírTV megírta, hogy kik a Gül Baba Tübéje Alapítvány tagjai. Az még logikusan hangzik, hogy benne van két érintett államtitkár, Magyar Levente a külügytől és a kultúráért felelős Hoppál Péter. A HírTV által megnevezett másik három tag azonban jelentésesebb:

  • Adnan Polat török milliárdos, aki Orbán Viktor barátjának mondja magát;
  • Suat Gökhan Karakus, aki Polat magyarországi intézője, cégeinek vezetője;
  • és Rahói Zsuzsanna, a miniszterelnök tanácsadója, aki szintén tárgyalt már Polattal.

Ugyanez a három ember szerepel a Magyar Narancs fotósorozatán, az egyik képen Polat éppen Rahóival és Orbán Ráhellel ül egy asztalnál a Grasham-palota teraszán. Ebből a névsorból nagyon úgy tűnik, hogy Polat akarata érvényesül majd a Gül Baba türbéje ügyeiben. A török oligarchának ez régóta szívügye: egy tavalyi török lapinterjú szerint 1977-ben járt először a türbében, és nagyon elszomorította annak rossz állapota. Tavaly az egyik cége, az ALX egy díszes könyvet szentelt Gül Babának, akit Polat a török-magyar barátság szimbólumának tart.

Orbán Viktor körbevezeti Adnan Polat török oligarchát  a felcsúti Pancho Aréna tetején
photo_camera Adnad Polat és Orbán Viktor a felcsúti Pancho Aréna tetején Fotó: Bors/Réti Zsolt

Az eredeti tervek szerint a Gül Baba rekonstrukciója 2,5 milliárdos költségének felét Magyarország, felét Törökország állja. És sajnos egy csomó fát ki kell vágni hozzá.

A Polat-féle alapítvány létrehozására először a Miniszterelnöki Kabinetiroda adott 15 milliót 2016 októberében, majd az MNV 2016 decemberében 20 milliót, méghozzá utóbbi a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Vagyonkezelőnek. A mostani kormányhatározat 18 milliót utal ki erre a célra az idei költségvetésből. De simán lehet olyan tétel, amit nem vettem észre.

Adnan Polat közvetített már Orbán és Erdogan között, üzletelt Tiborcz Istvánnal, számos nemzeti kereskedőházat üzemeltet, amelyek körül az egyiket Lévai Anikó egyik rokona vezeti, illetve az ő isztambuli irodaháza ad otthont a magyar külképviseleteknek. Nemrég megvette az egész Közvágóhidat, és arra készül, hogy - valószínűleg szintén állami támogatásokkal - naperőművekkel szórja tele Magyarországot.

Amikor Orbán Viktor körbevezette a felcsúti stadion tetején, Hadházy Ákos rákérdezett, hogy miket üzletelt Polat a miniszterelnök családjával, és hogy átvilágították-e a magyar szakszolgálatok. A Miniszterelnöki Kabinetiroda azt válaszolta, hogy

„Orbán Viktor miniszterelnök nem foglalkozik üzleti és céges ügyekkel.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.