Az afgán lányoktól a pécsi egyetemistákig: a globális klímatüntetés képei

2019 szeptember 20., 18:49

Diákok és fiatalok világszerte tüntetéseket tartottak pénteken a klímaváltozás elleni politikai cselekvést sürgetve, a Svédországból indult Fridays for Future (Péntekek a jövőért) mozgalomhoz csatlakozva. Az ENSZ szeptember 23-án kezdődő klímacsúcs-értekezletén a tagállamok megpróbálnak kötelező érvényű intézkedéseket hozni a levegőt szennyező gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Németország

számos városában ezrek vettek részt a tiltakozó akciókban, Berlinben a megmozdulás százezres méretet öltött, a szervezők országszerte összesen 1,4 millióra teszik a résztvevők számát.

photo_camera Olvadó jégtömböktől függve Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP
Az adómat emeld, ne a tengerszintet
photo_camera Az adómat emeld, ne a tengerszintet Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Nyugat-Európa

Londonban a fiatalok a kormányzati és parlamenti negyednek helyet adó Westminster kerületben tüntettek. Sadiq Khan londoni polgármester azt kérte Boris Johnson kormányától, hogy hozzon intézkedéseket a globális klímaválság kezelése érdekében.

Greta-poszter Londonban
photo_camera Greta-poszter Londonban Fotó: BEN STANSALL/AFP

Belga fiatalok és idősebbek ezrei gyülekeztek pénteken az észak-brüsszeli vasútállomás bejáratánál, hogy támogatásukról biztosítsák a harmadik globális klímasztrájkot az éghajlatváltozás ellen. Párizsban is több százan tüntettek.

photo_camera Francia diákok Fotó: THOMAS SAMSON/AFP

Észak-Európa

Finnországban számos település csatlakozott az akcióhoz, a Helsinki Egyetemen tüntetők 11 perc csendet tartottak, utalva ezzel az ENSZ támogatta Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) tavaly októberi jelentésére, amely szerint a következő 12 évben jelentősen csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, ha stabilizálni akarjuk az éghajlatot, s ebből egy év hamarosan letelik. Dániában és Svédországban is egy sor városban tartottak megmozdulásokat.

Helsinki
photo_camera Helsinki Fotó: EMMI KORHONEN/AFP
Stockholm
photo_camera Stockholm Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Lengyelországban

ezrek, többségében fiatal diákok vonultak utcára több mint hatvan városban. Varsóban reggel az Alkotmány téren gyűltek össze néhány ezren. A transzparensekkel érkező tömeg ugrált és azt skandálta: „Ki nem ugrál, a szenet támogatja”.

Lengyelország szénerőművekben állítja elő villamosenergiája mintegy 80 százalékát. A dpa német hírügynökség által megszólaltatott egyik aktivista kifogásolta, hogy a lengyel kormány konkrét tervek nélkül készül részt venni a New York-i ENSZ-klímacsúcsnak. Hozzátette: azt akarják, hogy szakértőkből álló bizottság álljon fel a szükséges gazdasági és társadalmi átalakulások stratégiájának kidolgozására, hogy 2040-re elérhető legyen a klímasemlegesség célja.

Varsó
photo_camera Varsó Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Csehország, Szlovákia

Diákok ezrei tiltakoztak Prágában és Csehország több tucat vidéki városában is. Prágában a megmozdulás résztvevői a főváros történelmi központjában, az Óvárosi téren találkoztak, és olyan feliratú transzparenseket tartottak kezükben, mint „Több szeretetet, kevesebb szenet” vagy „Miért kellene bemennünk az egyetemekre, amikor nem is hallgatnak a tanult emberekre?”.

Prágai jegesmedve
photo_camera Prágai jegesmedve Fotó: Petr David Josek/AP

Szlovákiában Zuzana Caputová elnök is kiállt a több ezer tüntető diák mellett, akik négy nagyobb városban, köztük a fővárosban, Pozsonyban is utcára vonultak. Caputová, aki a következő héten részt vesz az ENSZ globális felmelegedéssel foglalkozó konferenciáján, elmondta, hogy üdvözli a diákok kezdeményezését. „A nyomás, amelyet aktivitásukkal teremtenek (...), rendkívül szükséges Szlovákia, Európa és az egész világ számára” - fogalmazott.

Magyarország

A budapesti Széll Kálmán téren is volt klímavédő behalás a Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország aktivistáinak részvételével.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

De a pécsi főtérről is közölt egy sorozatot az MTI.

photo_camera Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

USA

A New York-i tüntetést az egész akciósorozat egyik ihletője, Greta Thunberg vezeti.

Greta Thunberg aktivista Washingtonban
photo_camera Greta Thunberg aktivista Washingtonban Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP
Itt pedig már New Yorkban elvegyülve a tömegben
photo_camera Itt pedig már New Yorkban elvegyülve a tömegben Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP
photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP
photo_camera Fotó: ALASTAIR PIKE/AFP

Afganisztán

Tüntetéseket tartottak egyebek között Ausztráliában, Indiában, Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken, a Dél-afrikai Köztársaságban, Ugandában, Kenyában, de megmozdulásokra került sor például a Salamon-szigeteken, Kiribatin és Vanuatun is. Greta Thunberg szerint a nap eddigi legerősebb képe Kabulból érkezett:

photo_camera Fotó: Ebrahim Noroozi/AP

Szöveg: BBC, MTI

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.