Világszerte egyszerre tüntettek az Extinction Rebellion aktivistái, az új divat a tömeges behalás

A világ több tucatnyi országában tüntettek szombaton a klímaváltozás ellen frissen alakult szervezet, az Extinction Rebellion aktivistái. Az alapséma mindenütt ugyanaz: a Föld közelgő pusztulására figyelmeztető környezetvédők összegyűlnek, majd egy adott jelre “meghalnak” és a földre fekszenek. Eközben van, aki valamilyen feliratot is tesz maga mellé. Az akciónak neve is van már, úgy hívják, hogy die in, vagyis behalás.

A szervezők igyekeztek látványos köztereket találni, hogy az eseményekről készült fotókat sokan osszák meg, továbbadva a friss szerveződés hírét. (A mozgalomról itt olvashatod egy klassz cikkünket, ha nem lennél képben róla.) 

Tüntettek fekve római lépcsőkön:

egy rakás spanyol városban, Sevillától Gironán át Barcelonáig:

Párisban a Pompidou központ előtt:

Fotó: LUCAS BARIOULET/AFP

a dél-svédországi Lundban:

Berlinben:

Fotó: CHRISTOPH SOEDER/AFP

Glasgow-ben egy dínócsontváz alatt:

és egy rakás további helyszínen.

Közben pillanatok alatt a mozgalom egyik szimbólumává vált az ER-rel láthatólag szimpatizáló utcaművész, Bansy friss londoni graffitije, amin a szöveg úgy szól, hogy

"Ettől a pillanattól vége a kétségbeesésnek és indul a harc."

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.