Világszerte egyszerre tüntettek az Extinction Rebellion aktivistái, az új divat a tömeges behalás

ÉLET
2019 április 27., 18:58
comments 183

A világ több tucatnyi országában tüntettek szombaton a klímaváltozás ellen frissen alakult szervezet, az Extinction Rebellion aktivistái. Az alapséma mindenütt ugyanaz: a Föld közelgő pusztulására figyelmeztető környezetvédők összegyűlnek, majd egy adott jelre “meghalnak” és a földre fekszenek. Eközben van, aki valamilyen feliratot is tesz maga mellé. Az akciónak neve is van már, úgy hívják, hogy die in, vagyis behalás.

A szervezők igyekeztek látványos köztereket találni, hogy az eseményekről készült fotókat sokan osszák meg, továbbadva a friss szerveződés hírét. (A mozgalomról itt olvashatod egy klassz cikkünket, ha nem lennél képben róla.) 

Tüntettek fekve római lépcsőkön:

link Forrás

egy rakás spanyol városban, Sevillától Gironán át Barcelonáig:

link Forrás

Párisban a Pompidou központ előtt:

photo_camera Fotó: LUCAS BARIOULET/AFP

a dél-svédországi Lundban:

link Forrás

Berlinben:

photo_camera Fotó: CHRISTOPH SOEDER/AFP

Glasgow-ben egy dínócsontváz alatt:

link Forrás

és egy rakás további helyszínen.

Közben pillanatok alatt a mozgalom egyik szimbólumává vált az ER-rel láthatólag szimpatizáló utcaművész, Bansy friss londoni graffitije, amin a szöveg úgy szól, hogy

"Ettől a pillanattól vége a kétségbeesésnek és indul a harc."

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.