Világszerte egyszerre tüntettek az Extinction Rebellion aktivistái, az új divat a tömeges behalás

A világ több tucatnyi országában tüntettek szombaton a klímaváltozás ellen frissen alakult szervezet, az Extinction Rebellion aktivistái. Az alapséma mindenütt ugyanaz: a Föld közelgő pusztulására figyelmeztető környezetvédők összegyűlnek, majd egy adott jelre “meghalnak” és a földre fekszenek. Eközben van, aki valamilyen feliratot is tesz maga mellé. Az akciónak neve is van már, úgy hívják, hogy die in, vagyis behalás.

A szervezők igyekeztek látványos köztereket találni, hogy az eseményekről készült fotókat sokan osszák meg, továbbadva a friss szerveződés hírét. (A mozgalomról itt olvashatod egy klassz cikkünket, ha nem lennél képben róla.) 

Tüntettek fekve római lépcsőkön:

egy rakás spanyol városban, Sevillától Gironán át Barcelonáig:

Párisban a Pompidou központ előtt:

Fotó: LUCAS BARIOULET/AFP

a dél-svédországi Lundban:

Berlinben:

Fotó: CHRISTOPH SOEDER/AFP

Glasgow-ben egy dínócsontváz alatt:

és egy rakás további helyszínen.

Közben pillanatok alatt a mozgalom egyik szimbólumává vált az ER-rel láthatólag szimpatizáló utcaművész, Bansy friss londoni graffitije, amin a szöveg úgy szól, hogy

"Ettől a pillanattól vége a kétségbeesésnek és indul a harc."

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.