Tízezrek ünneplik Londonban II. Erzsébet platinajubileumát

2022 június 03., 09:31

A monarchiák furcsa képződmények, egy régi kor maradékai régi szokásokkal. Ezek egyike, legalábbis Nagy-Britanniában, hogy a királynő hivatalos születésnapjának semmi köze a királynő tényleges születésnapjához. Így bár II. Erzsébet április 21-én született, hivatalosan nyáron, az olyantájt szokásos bank holidayre, magyarán hosszú hétvégére szokták időzíteni. És mert II. Erzsébet idén ünnepli trónra lépése hetvenedik évfordulóját is - ténylegesen február 22-én, de ennek kb. annyi jelentősége van, mint a tényleges születésnapjának -, most a tavaszi bank holidayt is átmozgatta a brit kormány, hogy 2022. június 2-5 között négy napos bulival ünnepelhessék Nagy-Britannia uralkodóját. Ez, ha másért nem, már csak ezért a fotóért megérte:

II. Erzsébet királynő dédunokájával, Lajos herceggel a brit királyi légierő ünnepélyes átrepülése alatt.
photo_camera II. Erzsébet királynő dédunokájával, Lajos herceggel a brit királyi légierő ünnepélyes átrepülése alatt. Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.