Tízezrek ünneplik Londonban II. Erzsébet platinajubileumát

június 3., péntek 9:31

A monarchiák furcsa képződmények, egy régi kor maradékai régi szokásokkal. Ezek egyike, legalábbis Nagy-Britanniában, hogy a királynő hivatalos születésnapjának semmi köze a királynő tényleges születésnapjához. Így bár II. Erzsébet április 21-én született, hivatalosan nyáron, az olyantájt szokásos bank holidayre, magyarán hosszú hétvégére szokták időzíteni. És mert II. Erzsébet idén ünnepli trónra lépése hetvenedik évfordulóját is - ténylegesen február 22-én, de ennek kb. annyi jelentősége van, mint a tényleges születésnapjának -, most a tavaszi bank holidayt is átmozgatta a brit kormány, hogy 2022. június 2-5 között négy napos bulival ünnepelhessék Nagy-Britannia uralkodóját. Ez, ha másért nem, már csak ezért a fotóért megérte:

II. Erzsébet királynő dédunokájával, Lajos herceggel a brit királyi légierő ünnepélyes átrepülése alatt. Fotó: DANIEL LEAL/AFP

A vadászrepülők, mint azt az ifjú Lajos reakciójából is láthatjuk. igen hangos dolgok. A neves ünnep alkalmából felvonult a széles család, bár a hírek szerint a fekete bárány. királyi előjogairól lemondott Harry herceg és becses neje, Meagan Markle a családon belüli egyezségnek megfelelően csak visszafogottan vesz részt az ünnepségen. Nem úgy a trónörökös, Károly herceg:

Károly herceg kissé savanyú, II. Erzsébet viszont tőle szokatlanul vidám arcot vág. Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Az alábbi kombó felső részén a fiatal Károly is szerepel. A lenti képen a család hivatalos funkciókat továbbra is betölteni képes tagjai láthatók, vagyis a már említett Harry herceg mellett a botrányos életű András herceg is hiányzik róla.

A felső kép II. Erzsébet 2. hivatalos születésnapján, 1953, június 2-án készült, Erszébet balról a második, középen férje, Fülöp herceg, köztük a kis trónörökös, Károly herceg és húga, Anna hercegnő, Fülp balján Erzsébet anyakirálynő látható. A 69 évvel később készült alsó képen balról jobbra Anna hercegnő, Camilla hercegnő, Károly herceg, a királynő, Lajos herceg, Katalin hercegnő, Charlotte hercegnő, György herceg és Vilmos herceg láthatók. Fotó: -, DANIEL LEAL/AFP

A család legifjabb tagjai némi fentartással kezelik találkozásukat alatvalóikkal:

Lajos herceg mogorva. Fotó: MATT DUNHAM/AFP
György herceg a fejét fogja. Fotó: MATT DUNHAM/AFP

A britek jelentős része tántoríthatatlanul kitart a monarchia mellett. A királynő születésnapja hagyományosan nagy buli, most is tízezrek gyűltek össze a Buckingham palotánál:

Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Bár a Brit birodalom Erzsébet trónra lépésekor már omladozóban volt, uralma alatt pedig sorra függetlenedtek gyarmatbirodalma államai, de hivatalosan Nagy-Britannián kívül még így is 15 másik államnak is ő az államfője Ausztráliától Pápua-Új-Guineán, Új-Zélandon, pár karib-tengeri szigeten át Kanadáig.

A buli már csütörtökön elkezdődött, a királynő a birodalmát jelképező Nemzetközösség Nemzetei Glóbusz megnyomásával indította el a látványos tűzijátékból és lézershow-ból álló fényjátékot önmaga tiszteletére. Fotó: TOBY MELVILLE/AFP


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt