Egy 84 éves asszonyt és az 55 éves, szívbeteg fiát is kilakoltatták Kőbányán

2022 október 27., 12:27

Folytatódnak a kilakoltatások Budapesten, pedig a Fővárosi Közgyűlés szeptember 28-án (25 igen és 4 tartózkodás mellett) megszavazta, hogy a Fővárosi Önkormányzat a november 15-től április 30-ig tartó kilakoltatási moratórium előtt sem kezdeményezi magánszemélyeknél lakóingatlan kiürítését.

Megint az utolsó pillanatban értesült az A Város Mindenkié csoport, hogy egy kőbányai önkormányzati bérlakásból délelőtt egy 55 éves szívbeteg férfit és a 84 éves édesanyját tervezik kilakoltatni Kőbányán.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Az AVM a Mércének azt mondta, a család 1977 óta élt a lakásban, a lakbért és egyéb költségeket pedig évtizedeken keresztül rendszeresen fizették, de aztán a család egyik tagja súlyosan megbetegedett, és elvesztette a munkahelyét. A betegség miatt több 10 ezer forintra nőtt gyógyszerkiadások mellett már nem tudták a lakbért rendszeresen fizetni.

A Menhely Alapítvány és a Hálózat Alapítvány az adósság egyharmadát (850 ezer forint) kész lett volna rendezni, ha az önkormányzat leállítja a kilakoltatást, de ezt nem tették meg. (Frissítés: reggel már az Erdélyi Gyülekezetnek hála az összeg felét is tudták volna rendezni, ezt írásban és telefonon is közölték az önkormányzattal.)

Az aktivisták szerint a civil szervezetek és az önkormányzat között elkezdődött az egyeztetés a család hátralékának rendezéséről, csak 15-20 perc türelmet kértek a rendőröktől, akik nem voltak hajlandók várni, az aktivistákat elrángatták onnan.

Kilakoltatás Kőbányán
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Az élőlánc felbontása közben a rendőrök igyekeztek a hátukkal takarni a Mérce riporterének kameráját is.

Az élőlánc egyik tagja, Misetics Bálint szociálpolitikus és fővárosi köztisztviselő a Mércének azt mondta, D. Kovács Róbert, a X. kerület fideszes polgármestere és a területért felelős alpolgármester, Mustó Géza felelős a család kilakoltatásáért.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Három hete a rendőrök intézkedés közben eltörték Tordai Bence parlamenti képviselő ujját, amikor Belváros-Lipótváros Önkormányzata egy 67 éves, egyedülálló, krónikus beteg asszonyt lakoltatott ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.