Véget ért a gyászmise XVI. Benedek temetésén

2023 január 05., 10:15

Gyászolók tízezrei kísérték végig XVI. Benedek emeritus pápa temetését a vatikáni Szent Péter téren. Joseph Aloisius Ratzinger, aki december 31-én, 95 éves korában halt meg, 2005-től 2013-as lemondásáig volt a római katolikus egyház feje

Az „ünnepélyes, de szerény” ceremónia reggel 9 óra 30 perckor kezdődött a Szent Péter téren. A Vatikán közlése szerint a megboldogult pápa kívánsága volt, hogy búcsúztatása „az egyszerűség jegyében” történjen.

A gyászmisét 125 bíboros, 200 püspök és csaknem 4000 pap mutatta be.

Ferenc pápa térdfájdalmai miatt kerekesszéken érkezett a koporsóhoz - a katolikus egyház kétezer éves történetében korábban nem fordult elő, hogy pápa temessen egy elhunyt egyházfőt. Gyászmiséjében Ferenc pápa többször Jézussal állította párhuzamba elődjét, akinek csak egyszer, a beszéd végén mondta ki a nevét.

A temetésen számos politikus részt vett, Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte.

A mise után a ciprusfa koporsót a Szent Péter-székesegyházba viszik, majd a nyilvánosság kizárása mellett egy cinkből készült koporsóba, azt pedig egy tölgyfa koporsóba helyezik, és leengedik a székesegyház kriptájába.

XVI. Benedeket abban a pápai sírhelyben helyezik el, ahol korábban XXIII. János pápa, majd II. János Pál nyugodott. Utóbbi hamvait 2011-es boldoggá avatása után a bazilikába helyezték át.

photo_camera Érsekek gyülekeznek a temetés előtt Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP
photo_camera Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP
photo_camera XVI. Benedek koporsója megérkezik a Szent Péter térre Fotó: VINCENZO PINTO/AFP
photo_camera Georg Gaenswein érsek, XVI. Benedek egykori magántitkára megcsókolja az emeritus pápa koporsóját Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP
photo_camera Frank-Walter Steinmeier, Németország elnöke (elöl középen), mögötte jobbra Olaf Scholz kancellár Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP
photo_camera Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Sergio Mattarella elnök az első sorban Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP
photo_camera Ferenc pápa érkezik a temetésre Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP
photo_camera Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP
photo_camera Fotó: VINCENZO PINTO/AFP
photo_camera Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.