„Halálom előtt még látni akartam egy ekkora áradást" – ötven éve nem volt példa ilyen árhullámra a Dráván

2023 augusztus 11., 04:19

„Ott eltűnt egy bokor, pedig tegnap még bőven látszott” – mutat az egyik vízügyes pár zöld levélre a folyóban. Odébb már a vízmércét látjuk, 562 centimétert jelez. Éjjelre meglesz az 590 is – jósolja kollégája, miközben a vízhozamot mérő eszközt eresztik a folyóba.

A drávaszabolcsi hídon állunk, alattunk az intenzíven áradó Dráva hömpölyög, a hátunk mögött egy rendőrautó parkol le éppen.

„Jön a Viktor is hamarosan” – jegyzi meg az egyik vízügyes, mielőtt eresztene egyet a kötélen. Érezhetően meg sem lepődne, ha az újságírókon és a katasztrófaturistákon kívül a miniszterelnök is megjelenne Drávaszabolcson ezen a csütörtökön.

A baranyai község iránt mutatott fokozott érdeklődés nem meglepő, itt hagyja el az ország területét a folyó, amelyen évtizedek óta nem látott árhullám vonul végig. A Dráva hétfőn rekordot jelentő 491 centiméterrel tetőzött Őrtilosnál, a hidrológiai előrejelzések alapján pedig reális az esélye, hogy pénteken Drávaszabolcsnál is megdől a valaha mért legmagasabb vízállás csúcsa.

Texas vagy Schengen?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.