„Nehéz időszakban kezdtem el hallgatni, úgy éreztem, valaki átölel és törődik velem”

2023 augusztus 16., 09:48
  • Valószínűleg soha nem lépett még fel olyan, egyszerre népszerű és aktuális popsztár a Szigeten, mint a 21 évesen tízmilliós lemezeladásokat produkáló Billie Eilish, akinek a keddi koncertjével zárult a Nagyszínpad idei műsora.
  • A fesztivált annak rendje és módja szerint elárasztó Eilish-rajongók szemmel beazonosítható - valamilyen kegytárggyal felszerelkezett - részének átlagéletkora szubjektív becslésem szerint nagyjából 15 év lehetett. Ennyi gyereket és fiatalt a szüleivel érkezni egy koncertre utoljára talán 100 Folk Celsiuson láttam, a Szigeten meg soha.
  • 37 és a halál között a rajongóin keresztül igyekeztem megérteni, mit szeretnek a fiatalok a búgó hangú, színes hajú, szuperszemélyes dalszövegeket író, "fiús" bő ruhákba öltöző csajban, aki Dave Grohl szerint az új Kurt Cobain.
photo_camera „A dalszövegei mindenről szólnak, amit egy tinédzser átélhet: nehézségek, szerelem, depresszió, nagyon fontos érzelmek. Mindenki át tudja őket érezni, aki volt már nagyon szerelmes, vagy volt mélyponton” – mondja a 15 éves Lizi, aki popzenéből kizárólag Billie Eilish-t hallgat.
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera „A 8 éves lányom azt szereti benne a legjobban, ahogy kinéz, a 11 éves, Jaroszlava azt tiszteli benne, hogy követte az álmait” – Irina és a családja Szerbiából érkeztek a koncertre, Billie Eilish-t ő szerettette meg a gyerekeivel. Egyébként zenészcsalád lévén szinte kizárólag komolyzenét hallgatnak, de Eilish-t hitelesebbnek találják, mint az átlag popsztárokat.
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera „Igazából én azt hallgatom, amit a gyerek, ugyanis nagy hangberendezéssel rendelkezik. Eleinte kicsit olyan depressziósnak tűnt, de elviselem, lehetne rosszabb” – mondja Éva, aki a két kamasz lányát, Vikit és Maját kísérte el a koncertre, de egy-két dal már neki is megtetszett. Viki szerint fontos, hogy Billie Eilish kiáll a fontos ügyek mellett, például hogy a Black Lives Mattert is aktívan támogatta.
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera „Tipikus tini érzéseket fogalmaz meg a dalszövegeiben” – fejtegeti a 15 éves Kata és a 17 éves Mino, akik szerint Billie Eilish ugyanúgy népszerű lesz a fiatalok körében 20 év múlva, mint ahogy ők is szeretik a már 27 éve halott Kurt Cobaint.
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Márk már dél körül bebástyázta magát a Nagyszínpad első sorába, hogy onnan nézhesse az este negyed 10-kor fellépő szupersztárt. Az arcára Billie Eilish logója, a Blohsh van felfestve.
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera „Nehéz időszakban kezdtem el hallgatni, úgy éreztem, valaki átölel és törődik velem” – Mago (20) Németországból érkezett a koncertre.
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera „Tetszenek a bő ruhái, de az is tetszik, hogy elkezdett nőiesebben öltözködni” – kommentálja a popsztár két nagylemeze közötti imázsváltását a saját készítésű Eilish-baszatáskájával lófráló 12 éves Lilla, akinek az anyukája ezzel nem ért egyet: „nekem jobban tetszett az a laza stílus, amivel megismertük, hogy nem tipikus cicababa – úgy a tehetsége jobban kitűnt, mint a külseje”.
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera „Nagyon kedves, boldog vagyok, ha hallgatom” – Zoé
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Eilish-rajongók a Girl in Red koncertjén
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera What Was I Made For?
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera when the party's over
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Happier Than Ever
Fotó: Bankó Gábor/444