Moszkvai majális: közszemlére tették a háborúban zsákmányolt nyugati fegyvereket

május 01., 17:58

Most nyílt új szabadtéri kiállítás a moszkvai Győzelem Parkban, ebben az óriási emlékkomplexumban, amelyet a náci Németország feletti szovjet győzelemnek szenteltek. De az új kiállításnak semmi köze a második világháborúhoz - írja helyszíni tudósításában a BBC.

Az orosz hadsereg által Ukrajnában zsákmányolt nyugati haditechnikai eszközöket állították ki, hogy mint háborús trófeákkal hivalkodjanak velük.

A páncélosok között van a brit hadsereg Husky taktikai támogató járműve, amelyet Ukrajnának adományoztak. A szélvédőjét golyónyomok borítják. Vele szemben nyugati tankok, amelyeket az ukrán hadseregnek adtak át: egy amerikai Abrams és német Leopard.

Fölöttük a tábla: „A történelem ismétli önmagát.” Akármit is jelentsen ez itt.

photo_camera Fotó: ALI CURA/Anadolu via AFP
photo_camera Fotó: ALI CURA/Anadolu via AFP
photo_camera Fotó: ALI CURA/Anadolu via AFP

Az orosz hatóságok azt akarják bemutatni, hogy az ukrajnai háború és a második világháború ugyanarról szól: Oroszország az áldozat, akit külföldi ellenségek támadnak. Hogy a világháborúval ellentétben 2022-ben Oroszország volt a megszálló, és nem fordítva? A valóság másodlagos.

A ragyogó napsütésben oroszok tolonganak a haditechnikai eszközök körül, fényképezkednek a tankok lövegcsövei előtt, és a BBC riportja szerint nagyon élvezik a kiállítást. „Ez hihetetlen. Leesik az állam” - mondja Natalja, aki férjével és kislányával van itt. „Elképesztő belegondolni, hogy a mieinknek sikerült megszerezniük ezeket a trófeákat”.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP
photo_camera Fotó: ALI CURA/Anadolu via AFP
photo_camera Fotó: TATYANA MAKEYEVA/AFP

A védelmi minisztérium kiállításának ötlete nem újszerű, az ukrán hadsereg által zsákmányolt orosz haditechnikai eszközöket is bemutatták már hasonló módon több helyen. Az üzenete sem új, viszont annál fontosabb: Oroszországnak nem Ukrajna az ellenfele, hanem az egész nyugati világ.

A Kreml fő üzenete a háborús trófeák mellett egy nagy táblán olvasható:

„A győzelmünk elkerülhetetlen.”

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP
photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP
photo_camera Illusztráció: Alekszandr Nemenov/AFP

Az AP idézi Putyin szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot, aki „briliáns ötletként” üdvözölte a moszkvai kiállítást. „Mindannyiunknak látnunk kell az ellenség szétzúzott felszerelését”.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője megjegyezte, hogy a Moszkvában tartózkodó külföldi diplomatáknak meg kellene ragadniuk a lehetőséget, hogy meglátogassák a kiállítást, és megnézzék, hogyan „rombolja a Nyugat a békét a bolygón”.

„Ez a kiállítás érdekes lesz mindazok számára, akik még mindig hisznek a mitikus »nyugati értékekben«, vagy nem veszik észre a NATO által Oroszországra és népünkre szabadított agressziót” - mondta Zaharova.