A pápa a pápuáknál

szeptember 08., 15:54
Misére gyűlnek a hívek Port Moresby-ben
photo_camera Misére gyűlnek a hívek Port Moresbyben Fotó: DOZIER MARC / HEMIS.FR/Hemis via AFP

Ferenc pápa a Pápua Új-Guinea északnyugati partvidékén fekvő Vanimóba utazott, miután a fővárosban, Port Moresbyben 35 ezer főre becsült közönség előtt misét celebrált. A pápát lelkes fogadtatásban részesítették az Indonéziával közös határhoz közeli félszigeten fekvő városban.

Üdvözölték a kis katolikus közösség tagjai, akiket a hazájából, Argentínából érkezett misszionáriusok szolgálnak. A pápát csaknem egy tonna humanitárius segély és játék kísérte, hogy átadja az ott élő híveknek és misszionáriusoknak.

photo_camera Találkozás Vanimo lakosaival Fotó: TIZIANA FABI/AFP

„Önök valami csodálatosat tesznek, és fontos, hogy ne maradjanak magukra” – mondta Ferenc a Vatikán által 20 ezresre becsült tömegnek a város egyemeletes, fából készült székesegyházi plébániája előtt tartott találkozón. „Csodálatos földön éltek, amelyet sokféle növény és madár gazdagít” – mondta a pápa.

„A táj szépségéhez egy olyan közösség szépsége társul, ahol az emberek szeretik egymást.”

photo_camera Fotó: TIZIANA FABI/AFP

A pápa vanimói látogatása valószínűleg Pápua Új-Guineában tett látogatásának csúcspontja lesz, amely négy országot érintő délkelet-ázsiai és óceániai körútjának második állomása. Miután először Indonéziában áll meg, Ferenc hétfőn Kelet-Timorba utazik, majd a hét végén Szingapúrban fejezi be látogatását.

Vanimóban a kisváros megállt, az üzletek bezártak, az utakat lezárták, hogy fogadják a pápát háromórás látogatása idejére. Néhányan már vasárnap kora hajnaltól gyülekeztek, hogy részt vehessenek a reggeli misén.

photo_camera Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Pápua Új-Guinea 12 millió lakosának több mint 90 százaléka kereszténynek vallja magát, de a vallás számos helyi hit, szokás és rítus mellett él. A pápua új-guineaiak körülbelül negyede katolikus. (Guardian)