A Pancho Aréna tetején összefutott Orbán Viktorral, és a magyar állam már küldte is a pénzt kedvenc focicsapatának

2017 március 02., 07:09

„Az én fejemből indult el az egész, hogy úgy mondjam, mert én az Orbánnal jóban vagyok.”

Ezt az Újvidéken élő legendás fociedző, Árok Ferenc mondja, amikor a szerb harmadosztályban játszó csapat, a Topolya TSC focicsapatának hárommilliárd forintos magyar állami támogatásáról kérdezzük. Hozzá azután jutottunk el, hogy a Vajdaságban próbáltunk utána járni, miért megy a magyar adófizetők pénze a Topolyának.

„A kormány nemzetpolitikai célja a határon túli magyarok segítése, a nemzeti összetartozás erősítése, a fiatalok sport iránti elkötelezettségének növelése.”

Ez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hivatalos válasza a támogatás ügyében, amit az RTL Híradónak küldtek.

A hárommilliárdos döntést nem verte nagy dobra a kormány. Tavaly decemberben az “egyes kiemelt sportcélú fejlesztési beruházások forrásszükségletének biztosításáról” szóló kormányrendelet 35 elemből álló mellékletének közepén volt egy sor, ami a Délvidék Sport Akadémia 3 milliárd forintos támogatását írta elő. Akkor valószínűleg a döntést jegyző Orbán Viktor miniszterelnökön kívül nagyon kevesen tudták, hogy a mellékletben szereplő Délvidék Sport Akadémia tulajdonképpen micsoda, honlapjuk nincs, sőt 2016 decembere előtt egyáltalán semmilyen említés nem található róluk az interneten.

Végül a Szabad Magyar Szó című vajdassági újság fejtette meg a rejtélyt, észrevették ugyanis, hogy a Topolya nevű 14 ezres vajdasági kisvárosban, 2016 utolsó önkormányzati ülésén egy helyi vállalkozó és tanácstag, bizonyos Zsemberi János büszkén mesélte el, hogy a “Magyarország támogatja egy labdarúgó-akadémia létrehozását Topolyán.”

Valószínűleg már azzal is sokan vitatkoznak, hogy kell-e a magyar adófizetők pénzéből 3 milliárd forinttal támogatni egy harmadosztályú szerb focicsapatot, még ha ez is erősítené a legjobban a határon túli magyarok nemzeti összetartozását. Miután viszont február közepén pár napot Vajdaságban töltöttünk, egyre inkább úgy tűnt, hogy a Topolya ámogatása a legkevésbé sem erősíti a nemzeti összetartozást, sőt, feszültségeket teremt a helyi magyar közösségben. Az is kiderült, hogy a most magyar állami pénzesőben fürdetett Topolyától 42 kilométerre már évek óta működik egy másik, lényegesen szerényebb fociakadémia is, szintén magyar állami támogatással.

Ahol az erősödő nemzeti összetartozásból csak a magyarok hiányoznak

Topolya 14 ezres kisváros a Vajdaságban, a magyarok aránya itt 59 százalék. A város központjában, a lebontásra váró Vénusz fürdő mellett található a “városi stadion”, a Topolya TSC hazai pályája. A Szabad Magyar Szó cikke szerint a felnőtt csapatban csak egy magyarul beszélő játékos kap helyet, az edzés, amit végignéztünk, szerbül folyt. Miközben a Vajdaságban mindenki őszinte áhítattal beszélt arról, hogy a magyar kormány milyen sok pénzzel támogatja a focit, azért látszik, hogy Szerbiában van, amiben előttünk járnak: a harmadosztályú csapat játékosainak kettő kivételével az a kenyérkereső főállása, hogy a Topolyában játszanak.

photo_camera A Topolya TSC stadionja a vajdasági Topolya központjában - Fotó: Botos Tamás

A csapat tulajdonosa Zsemberi János milliárdos vállalkozó, aki kábeltévés és parabolaantennás cégéből szedte össze a vagyonát, és évek óta sok pénzzel támogatja a vajdasági sportot. Zsemberi a Fidesz által preferált vajdasági magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben ül a topolyai községi tanácsban. Topolya egyébként azon kevés vajdasági települések egyike, ahol magyar a polgármester.

A csapat környékén dolgozók alig tudnak valamit az odaítélt 3 milliárdos magyar állami támogatásról. Először úgy nézett ki, hogy Palágyi Szabolcs, a Topolya TSC sportigazgatója leül velünk beszélgetni, de ő az előre megbeszélt időpont után 20 perccel telefonon lemondta a dolgot, azt mondta, hogy személyes ügy jött közbe, és később sem ér rá. Akkor viszont már ott voltunk a stadionnál az edzésre készülődő csapattal, úgyhogy egy pár emberrel azért sikerült beszélni. Ők ugyan kivétel nélkül hallottak már valamit a magyar állami támogatásról, de a részletekkel aligha voltak tisztában. Egyáltalán, olyan feltételes módban beszélt mindenki, “Igen, talán” pedig a kormányhatározat megvan, ezt a pénzt minden bizonnyal nekik szánja a magyar állam. Senkin sem látszott, hogy fejben már elköltötte volna a milliárdokat, persze egy ekkora sztori messzebb is van az edzőktől, játékosoktól, pálya melletti segítőktől, és sokkal közelebb a tulajdonos szintjéhez.  

photo_camera A Topolya TSC játékosai edzenek a csapat egyik külvárosi pályáján - Fotó: Botos Tamás

A Topolya TSC-nek a stadion mellett még legalább két edzőpályája van a városban. Hiába kerestük viszont a csapat támogatását ünneplő szurkolókat a stadion melletti, Egység nevű kocsmában vagy a pálya melletti Jail Piano Bar-ban. Mindenhol zavartan néztek ránk, hát a Topolyának úgy nincsenek szurkolói, mármint persze drukkolnak nekik, de azért főleg a játékosok rokonai, barátai járnak csak ki megnézni a harmadosztályú meccseket.

Annyit azért a városban is hallottak, hogy lesz támogatás, arról beszéltek a helyiek, hogy a pénzből a stadiont meg az edzőpályákat is rendbe raknák, és többen is arra tippeltek, hogy a nagy része az akadémia és kollégium felhúzására menne. Volt, aki tudni vélte, hogy ennek a város szélén, egy dombos területen néztek ki telket.

A Szabad Magyar Szó szerint négy új pálya, egy új stadion és egy az akadémia is megépülhet a magyar állami pénzből.

A fontos dolgok a felcsúti Pancho aréna tetején dőlnek el

Miként talált egymásra a magyar állam, és a Topolya TSC harmad osztályú csapata? Ezt a kérdést az Újvidéken élő Árok Ferenc, Orbán Viktor miniszterelnök személyes jó barátja segített megválaszolni, aki újvidéki lakásában ült le beszélgetni velünk.  

Orbán Viktor miniszterelnök háza a felcsúti Pancho Aréna mellett.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök háza a felcsúti Pancho Aréna mellett - Fotó: Botos Tamás

Árok az 1950-es években volt labdarúgó, aztán edzőként Ausztráliában csinált nagy karriert. Ott ligagyőztes klubcsapat és a nemzeti válogatott edzője is volt . 2014-ben egy Magyar Szóban publikált cikkében maga írta le, hogyan ismerkedett meg Orbán Viktor miniszterelnökkel a felcsúti Pancho Aréna tetején, pont ott, ahol a kormányfőt a napokban Adnan Polat Tiborcz-közeli török milliárdossal is lefotózták.

Azt mesélte, hogy az átadás előtt akarta megnézni a már elkészült felcsúti stadiont, amikor összefutott Szöllősi Györggyel, a FourFourTwo focimagazin akkori, a Nemzeti Sport jelenlegi főszerkesztőjével, aki már írt róla, így ismerték egymást. Szöllősi felajánlotta neki, hogy felviszi az aréna tetejére.  

photo_camera   Árok Ferenc, legendás futballedző újvidéki lakásában - Fotó: Botos Tamás   

„Ahogy felértünk – én már kapkodtam levegő után, mert bizony nagyon sok lépcsőt kell megmászni –, szinte beleütköztünk Orbán Viktor elnökbe, aki egy csoport külföldivel jött felénk. Szöllősi bemutatott, s máris jött a kérdés: „Látta a meccseket, mit szól hozzá, meddig marad?” „Pénteken megyek vissza Újvidékre.” „Nem megy maga sehova, itt kell hogy legyen a stadionavatón, meg holnap Székesfehérváron a Puskás meccsén, hallani akarom a véleményét az Akadémia játékáról.” S odaszólt Szöllősinek, „intézd el a kocsit”…”

Árok nem sokat kertelt, amikor a Topolya támogatásának ötletéről kérdeztük.

„Az én fejemből indult el az egész, hogy úgy mondjam, mert én az Orbánnal jóban vagyok.”

Arról beszélt, hogy a magyar kormány már sok külföldi focicsapatot támogatott, és őt zavarta, hogy a Vajdaságnak, ahol mondjuk Eszékkel szemben tényleg sok magyar él, szerinte nem jutott pénz. Azt mondta, hogy még fiatalabb korából ismerte a Topolya tulajdonosának, Zsemberi Jánosnak a testvérét, a vállalkozót pedig rajta keresztül, igazán jó embernek ismerte meg.

“Mindig a saját pénzéből, egyetlen forintot sem kap senkitől az ég világon, mindent ő fizet. Én ezt elmondtam ott is [Felcsúton] és meggyőztem magamat is, hogy hát az ilyeneket kell segíteni, nem azokat, akik ott is az államtól kapják, és aztán még akarnak. Ez semmit nem kap az államtól, az ég világon semmit. (...) Szerintem igazán megérdemelte ő.”

Árok szerint Zsemberi is utat keresett, hogy a csapata együtt játszhasson néha a Felcsúttal, és ő is érdemesnek találta, hogy beajánlja. Az idős edző szava valószínűleg tényleg sokat számított a Pancho aréna környékén, ahová szabad bejárása van.

Amikor megkérdeztük, hogy van-e ma a a Vajdaságban más olyan hely, ahol gyerek focizni tanulhatnak, akkor csak a Vojvodina csapatáról beszélt, illetve arról, hogy a pénzhiány miatt igazából már ott sincs lehetőség. Ez azért furcsa, mert Topolyától 42 kilométerre már évek óta működik egy fociakadéma magyar állami támogatással.

Éveken át apránként építkeztek

„Itt van egy általános iskola, egy kollégium, a fociakadémia, pályák, pár kilométerre egy kis gazdaság. Próbálunk minél inkább önellátóak lenni, de persze az még messze van.”

Ezt Utasi Jenő atya, Tóthfalu plébánosa magyarázta nekünk, amikor a 99 százalékban magyar lakta vajdasági településen jártunk. Tóthfaluban a magyar állam segítségével még 2002-ben kezdtek előbb iskolát, közösségi konyhát, kollégiumot építeni, aztán 2010 után jött a sportakadémia ötlete, amit a vajdasági magyar kötődésű focistáról, Nyers Istvánról neveztek el.

photo_camera Edzés a Nyers István Akadémián, a vajdasági Tóthafaluban - Fotó: Botos Tamás

Ide szinte csak magyar gyerekek járnak az egész Vajdaságból, az akadémia szakmai vezetője, Volford Tibor szerint egyre nagyobb lett a túljelentkezés, ahogy az elmúlt években híre ment a magyar családok körében, hogy milyen tehetséggondozás folyik a faluban.

„Mi a Ferencvárossal vagyunk szakmai kapcsolatban, ők támogatnak bennünket. Nagy kiugrási lehetőség az itt tanuló tehetséges fiataloknak felkerülni esetleg hozzájuk.”

- mondja Volford Tibor, aki közben egy percre sem csinál úgy, mintha a Vajdaság helyett csak Magyarországon vagy Budapesten lenne értelmes az élet.

„Aki szorgalmas, tehetséges, aki érvényesülni akar, az itthon is meg tudja tenni”

- magyarázza.

photo_camera Gyerekek a Nyers Itván Akadémián, a vajdasági Tóthafaluban - Fotó: Botos Tamás  

Tóthfaluban van zenei program is a tehetséges diákoknak, szociális alapon is segítenek néhány gyereknek a hozzájuk járó 60-ból. Persze a foci egy erős kitörési lehetőség, de Jenő atya és Volford Tibor is láthatóan büszke rá, hogy emellett mást is adnak. Tisztában vannak vele, hogy nagyon kevés gyerekből lehet magyar NB1-es focista, ami Tótfaluból nézve az álmok netovábbja.

„Az életre próbáljuk őket felkészíteni”

- mondják. Szerintük így, egy jó iskolával, tehetséggondozással, sportlehetőséggel, akadémiával lehet a magyarság megtartó erejét érvényesíteni a vajdasági közösségekben.

photo_camera Utasi Jenő atya, Tóthfalu plébánosa a Nyers István Akadémián - Fotó: Botos Tamás

A Fradi mellett a magyar állam, egészen pontosan a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez tartozó nemzetpolitikáért felelős államtitkárság támogatja őket minden évben, és igyekeznek minél több pályázaton is indulni. Így, magyar állami támogatással kerültek új laptopok az iskola informatika teremébe, csinálták meg a kamerarendszert, épül majd egy kis öltöző az egyik focipálya szélén. A legnagyobb álmuk most a kollégiumi, iskolai épületektől a pályákig vezető ösvény lebetonozása, hogy esős időben se legyen mindenki nyakig sáros, és talán egy fedett tornaterem, hogy hidegben is tudjanak gyakorolni a gyerekek. Jenő atyának azért vannak nagyszabású tervei. Arról beszél, hogy ha meglenne a fedett tornaterem és a kis öltöző, akkor talán be tudnának néha húzni egy-egy külső csapatot,hogy tartsa náluk az edzőtábort. A közeli Magyarkanizsán van termálvizes gyógyfürdő is - teszi hozzá. Abban bízik, hogy így sikerülhetne valamennyi extra bevételt szerezni, amit aztán vissza lehetne forgatni az iskolába.

Az akadémia és kollégium ma 30 helybelinek ad munkát. A magyar állam és a Fradi támogatásának köszönhetően a szülőknek csak 20 ezer forintnyi szerb dinárt kell fizetnie havonta, ebből kijön a gyerekek szállása, étkezése, az iskola, az utaztatás költségei és persze az akadémiai program.

photo_camera Volford Tibor, a Nyers István Akadémia szakmai vezetője - Fotó: Botos Tamás 

Jenő atya azt is elmondta, hogy az akadémia és a kollégium éves költségvetése durván 200 ezer euró. Ebből könnyen ki lehet számolni, hogy a Topolyának adott 3 milliárd forint (10 millió euró) 50 év zavartalan működést biztosítana Tóthfaluban. Az ő álmaikra, betonösvényestől, tornatermestől ennek a pénznek a tizede is bőven elegendő lenne.

Egyébként erről, mármint a Topolya 3 milliárdos támogatásáról sem Jenő atya, sem Volford Tibor nem szól egyetlen rossz szót sem. Abban bíznak, hogy nekik is marad hely a hamarosan kiépülő új akadémia mellett.

Jaj, nagyon tetszik az ötlete! Nem bánja, ha megvalósítom?

Az Új Magyar Szó támogatásról írt cikkében szerepel, hogy a tóthfalusi akadémia egyik kulcsembere, Bontovics István koordinátor, a magyarkanizsai önkormányzatban az UKROK – Községi Összefogás képviselőcsoport tagja, ők pedig szemben állnak a hatalmon lévő Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ), ami Orbán Viktor magyar miniszterelnök preferált vajdasági pártja. Ez a politikai szál legalábbis nem javította a már évek óra működő Nyers István Akadémia pozícióit. Az is fontos körülmény lehet, hogy miután Árok bemutatta a Topolya tulajdonosát, Zsemberit a felcsúti társaságban a vállalkozó harmad osztályban játszó csapata a felcsúti Puskás Akadémia partnere lett, 2015 novemberében már egymással gyakorolt a két csapat.

photo_camera Útjelző tábla a Topolya TSC stadionjához - Fotó: Botos Tamás

Miközben Árok láthatóan jószándékkal beszélt arról, hogy muszáj a magyar államnak fejleszteni a Vajdaságban, különben még inkább elmennek a fiatalok, a Topolyának juttatott három milliárd forint egyáltalán nem látszik erősíteni a nemzeti összetartozást.  

A Topolya játékosainak többsége és az utánpótlásban játszó fiataloknak is jelentős része szerb, őket aligha tehetik ki azért a csapatból, mert most a magyar államtól érkezik egy rakás pénz. Ehhez képest a tóthfalusi tehetséggondozóba szinte csak magyar gyerekek járnak. Az sem világos, hogy fér majd meg egymástól 42 kilométerre a két akadémia. A Vajdaságban összesen 250 ezer magyar ember él, ami persze nem kevés, de közülük a fociban kiemelkedően tehetséges gyerekek száma azért véges. Ha a gyerekek támogatása lenne az elsődleges szempont, akkor kézenfekvőbb lett volna az évek óta sikeresen működő Nyers István Akadémiának utalni a milliárdokat. Ők egyébként a tavaly decemberi kormányrendeletben szétoszott pénzből egy fillért sem kaptak.

Azért lehet érvelni a Topolya támogatása mellett is.

kormány és a környékén mozgó szereplők egy ideje nagyon is tudatosan öntik a pénzt a határon túli fociba. Ez üzleti szempontból lehet érdekes, a sikeres külföldi játékosokat felszívhatja a Felcsút, esetleg jó pénzért adhatják el őket külföldre. Ebben a dimenzióban a felnőtt játékosokkal, és bejáratott felcsúti partnerséggel rendelkező Topolyának egyértelmű előnye van a Nyers István Akadémiával szemben.

A másik, hogy a tóthfalusi plébános évtizede épülgető álmait tulajdonképpen Topolyán is meg lehet valósítani. Ha egyenesen a Pancho Aréna tetejéről küldenek hozzá milliárdokat, akkor nem is kell majd annyit szöszölni vele, mint Utasi Jenő atyának.

(Fotó és videó: Botos Tamás)