Miért választotta Brazília a múlt emberét?

2019 november 03., 12:35

A cikk szerzője Luiz Ruffato brazil író, korábban újságíró, akinek regényei tucatnyi országban jelentek meg. Magyarul egy novellát lehet olvasni tőle itt, amelyet ugyanúgy Bense Mónika fordított, mint ezt szöveget. A Bolsonaro-jelenség kialakulását bemutató esszéje először a német politikatudományi folyóirat, a Blätter márciusi számában jelent meg, Ruffato ezt egészítette ki néhány ponton a magyar megjelenés előtt.

A mi saját szörnyetegünk

Jair Bolsonaro elnök, akit hívei csak Legendának neveznek, büszkén vallja magát a múlt emberének. Egyik beszédében kijelentette: kormánya célja Brazíliát olyan országgá változtatni, „amilyen 40-50 évvel ezelőtt volt” – nyíltan vállalva az 1964-1985 közé eső katonai diktatúra időszakát. A homofób, rasszista és nőgyűlölő Bolsonaro meg akarja „szabadítani” Brazíliát a „szocializmustól, az értékválságtól és a politikai korrektségtől”, és célja „helyreállítani azokat az etikai és erkölcsi normákat”, amelyek a családon, „társadalmunk alapkövén” nyugszanak.

A hadsereg volt kapitánya, a hét választási periódust (azaz 28 évet) szövetségi képviselőként kitöltő Bolsonaro másodvonalbeli alakja volt a brazil politikai életnek egészen addig, amíg 2017 közepén azzal az ötlettel állt elő, hogy pályázni fog a köztársasági elnöki pozícióra egy addig ismeretlen párt, a Partido Social Liberal (PSL - Szociálliberális Párt) vezéreként, melynek akkoriban csupán egyetlen képviselője ült a parlamentben. A párt zavaros programjával a gazdasági életben ultraliberalizmust, a politikában nacionalizmust, a hétköznapi szokások átformálásában pedig ultrakonzervatív elveket vall. Donald Trump megszállott követőjeként Bolsonaro kijelentette, hogy a brazil külpolitika hallgatólagosan az Egyesült Államok érdekeihez fog igazodni, és ehhez fiát, a diplomáciai tapasztalattal nem rendelkező Eduardot javasolta amerikai nagykövetnek. (A jelölését maga Trump is támogatta, de a belső ellenállás miatt Eduardo inkább a PSL frakcióvezetője lett október közepén - a Szerk.)

Bolsonarot a legnyilvánvalóbban egyfajta mélységes sértődöttség jellemzi,

ez magyarázza a legjobban ideológiai elképzeléseit és ez befolyásolja minden megnyilvánulását. Így áll bosszút a társadalmon a középszerűségéért, miközben ugyanez a társadalom fedezi fel magának Bolsonaroban az „átlagembert”.

  • Militáns rendet hirdet, pont ő, aki katonatiszt korában megszegte felettesei parancsát;
  • a család szentségéről szónokol, miközben három házasságból született öt gyereke;
  • és úgy prédikál vallásról, hogy egyszer katolikusnak vallja magát, máskor valamely evangéliumi egyház hívének.
  • Az erkölcs védelmezőjének hirdeti magát, miközben a családjával együtt korrupciós ügyekbe keveredik, és bűncselekményeket elkövető félkatonai szervezetekkel szövetkezik;
  • politikaellenesnek vallja magát, miközben profi politikusként kereste és keresi a kenyerét – három fiával karöltve, akik ugyanezt a szakmát választották…

Minden itt kezdődött

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.