18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

„Leírtam neki, hogy egy pap ilyet nem tehet, pláne fiúval”

2020 június 23., 10:52

Január végén olyan lépésre szánta el magát a kalocsai érsekség egyik papja, ami itthon valószínűleg példátlan: kemény hangú nyilvános Facebook-posztban vádolta meg elöljáróját, Bábel Balázs érseket és több másik egyházi személyt, hogy tudtak az általa elszenvedett szexuális zaklatásról, mégsem tettek megfelelő lépéseket az állítólagos elkövető, egy másik pap ellen.

Többször beszéltem a vádakat megfogalmazó K. Dániellel, akit állítása szerint felfüggesztett az érsek, bár erről - vagy az indokokról - semmilyen nyilvános információ nincs. Mindenesetre továbbra is felszentelt pap. Egyszer személyesen is találkoztunk, ekkor felvettem egy másfél órás nyilatkozatot, de a tőle kapott információkat csak néhány mondatban idézem, és ezt mindig külön jelzem. Az alábbiak olyan nyilvános közléseken alapulnak, amelyeknek hitelességét eddig nem kérdőjelezte meg senki: elsősorban két K. által közzétett levélen, illetve az érsekség és egy nemzetközileg ismert katolikus tisztviselő 444-nek küldött nyilatkozatán. A levelekből az rajzolódik ki, hogy

2010-ben a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye egyik vezetője, István atya a tőle hatalmi függésben lévő 18 éves kispappal próbált viszonyt kialakítani, szájon csókolta, megfogta a nemi szervét, és szerelmes levélben könyörgött neki.

Az akkor papképzőbe járó K. Dániel néhány hónap elteltével hosszú levélben számolt be az általa zaklatásnak minősített közeledésről Bábel Balázsnak, majd személyesen is találkozott a főpásztorral. Az érsekség kérdésünkre nem vonta kétségbe a levél tartalmát, sőt azt írta, hogy az ügyet kivizsgálták és „személyi következményei” lettek.

István atya mégis megbecsült katolikus pap a mai napig.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.