Ha a „pedofilok nyilvántartása” a csodafegyver, akkor miért nem vetették be eddig?

2020 augusztus 01., 07:26

Kaleta Gábor személyében olyan közellenség született, aki gyakorlatilag minden politikai pártot cselekvésre késztetett. A kormány és az ellenzék egymásra licitálva szigorítaná a vonatkozó jogszabályokat, és rögtön meg is találták az egyszerű megoldást:

mindenki számára elérhető nyilvános listát akarnak a „pedofilokról”.

Gyakorlatilag egy nap alatt lerendezték a kérdést. Július 15-én, szerda koradélután a szocialista Szakács László tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a Kaletához hasonló elkövetőkről készüljön nyilvános adatbázis. Húsz perccel később a jobbikos Ander Balázs benyújtott egy határozati javaslatot, amely felhívja a kormányt: „teremtse meg egy olyan nyilvántartási rendszer létrehozásának lehetőségét, amelyben minden magyar állampolgár naprakész és időbeli korlátozás nélküli tájékoztatást kaphat azon bűnelkövetők személyes adatairól (különösen: név, lakcím, tartózkodási hely, arcképmás, elkövetett bűncselekmény, kiszabott büntetés és hatályos eltiltások), akiket a bíróság pedofília miatt jogerősen elítélt.”

Négy órával később a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté kiírta a Facebookra: „Valamennyi (!) gyermekvédelmi jogszabályt felülvizsgáljuk és szigorítani fogjuk úgy, hogy a pedofilok ezentúl a legsúlyosabb büntetéseket kapják, ne reménykedhessenek a bíróság enyhe ítéletében sem, és a jövőben nyilvános listákat lehessen vezetni róluk.”

Toroczkai László "pedofilvadászata": kiragasztott egy Vigyázz, pedofil feliratot Kaleta Gábor szüleinek háza elé
photo_camera A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László "pedofilvadászata": kiragasztott egy Vigyázz, pedofil feliratot Kaleta Gábor szüleinek háza elé Fotó: YouTube

Másnap Gulyás Gergely miniszter azt mondta, „jó szívvel tudná támogatni” ilyen listák létrehozását, és bejelentette, hogy munkacsoportot állítanak fel Kocsis Máté vezetésével, ami felülvizsgálja a hatályos törvényeket, és javaslatot készít azok megváltoztatására. „Az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb kérdése a gyermekvédelem lesz” - szögezte le pénteken Orbán Viktor.

Teljes az egyetértés, itthon szinte egyedülálló módon, sem a politikai életben, sem a szakemberek között nincs látható ellenállás, de még csak vita sem

arról, hogy ezt kell-e csinálni. De ha mindez ilyen egyértelmű, akkor miért nem vezették be eddig itthon a nyilvántartást, és miért csak egy-két országban van ilyen a világon?

Eddig nem jutott senkinek az eszébe?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.