Bebukott, jószándékú vállalkozás vagy Voldemort-mintájú EU-pénzlehúzás volt a borsodi ellenzéki jelölt varrodája?

2020 október 13., 14:18
  • Az elvesztett időközi választás után egymásnak esett több ellenzéki vezető, de nem közvetlenül a szavazás, hanem egy csődbe ment varroda miatt.
  • Hadházy Ákos lényegében a fideszes EU-pénz-lenyúlókhoz hasonlította Bíró László közös ellenzéki jelöltet.
  • Jakab Péter Jobbik-elnök a „hazug fideszes közmédiához” mérte Hadházyt.
  • Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes azt nyilatkozza róla, hogy „a Fidesszel szemben gyengít bennünket.”
  • Bíró szerint pedig egy Fidesz-közeli vállalkozó verte át.
  • A Fidesz-közeliként emlegetett nő állítja, hogy semmi köze a Fideszhez.
  • Az egész sztori Mengyi „Voldemort” Roland körzetében játszódik, akit egyébként hasonló ügyek miatt ítéltek el.

Vasárnap este, amikor a borsodi hatos számű egyéni választókerületben tartott időközi eredménye ismertté vált, Hadházy Ákos független ellenzéki képviselő hosszabb posztot írt a Facebookra a vereség okairól:

„(...)Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét.”

Mivel Hadházy specialitása az EU-pénzek lenyúlásának leleplezése, ez eleve keményen hangzott. Hát még a szöveg gazdasági visszaélésekre utaló folytatása:

„A kormánypropaganda ugyan csak a ki nem fizetett varrónőkről harsogott, de személyesen tájékozódtam az ügyről és emiatt azt ennél jóval súlyosabbnak tartom. A »szociális szövetkezetezés« 2014-2015-ben gyakori fideszes elkövetési mód volt és a vizsgálataim alapján ez a történet is alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására.”

Politikai szempontból az is minimum pikánsnak tűnt, hogy Hadházy a gyanújáról – állítása szerint – az ellenzéki pártvezetőket is tájékoztatta, még a kampány közben: „Emiatt én ennek a jelöltnek csak annyit segíthettem, hogy nem beszéltem róla nyilvánosan, de a pártelnököket tájékoztattam arról, amit megtudtam.”

(Ezt a tájékoztatást később több érintett pártelnök cáfolta, Hadházy pedig elismerte, hogy adminisztratív hiba miatt nem mindenkihez jutott el az üzenete. De a leginkább érintetthez, Jakab Péter Jobbik-vezetőhöz biztosan.)

A szociális trükk

A Bíró-ügy megértéséhez először is érdemes tudni, hogy mik ezek a szociális szövetkezetek és hogyan használhatók fel pénzügyi trükközésre.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.