Vezetőszáron vitték el egy pap áldozatát, az ünnepi mise végéig nem engedték ki

2021 január 31., 06:53

Amikor a magyar katolikus egyház vezetői 2019 nyarán megtették feljelentéseiket, tudniuk kellett, hogy sokat kockáztatnak. Hogy ha terveik nem válnak be, akkor egyházon belül és kívül, itthon és külföldön is ők lesznek azok, akik nem csak hátat fordítottak egy áldozatnak, hanem utána is mentek. A katolikus papok több tízezer molesztálási ügye között egy olyat sem találtam, amikor egy püspök és egy érseki helynök tett jogi lépéseket – egy áldozat ellen. Az pedig végképp világra szóló, hogy ebben részt vett egy pápaválasztó bíboros, az áldozatok védelmét hangoztató világegyház legfőbb elöljáróinak egyike.

Erdő Péter egy különös interjúban nemrég többször és nagy nyomatékkal igyekezett eltávolítani magától a molesztált férfi, A. ügyét: „Az egyházmegye semmilyen perben nem áll az illetővel”, „ez nem az egyházmegye ügye”. De a bírósági papírokból egyértelműen kiderül: az egyik feljelentést az Erdő vezette egyházmegye „nevében és képviseletében” Erdő helyettese tette. A másikat pedig a segédpüspöke.

Az alábbiakban elsősorban a periratok és az azokban szereplő tanúvallomások segítségével mutatom be az egyháztörténeti jelentőségű eljárást, és külön az augusztus 20-ai kényszerintézkedést.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.