Orbán Viktor influenszer-kormánya

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 december 22., 4:58
  • Kommunikációban mérik a teljesítményt a negyedik Orbán-kormányban.
  • Miniszterek, ha kell, egymásnak is nekifeszülnek, hogy a nyilvánosságban bizonyítsák rátermettségüket.
  • Novák Katalin államfői jelölésében nagy szerepe volt annak, hogy sikeresen építette fel a mintaszerű fideszes családanya imázsát.
  • Alig három hónappal a választás előtt a kampánygépezet már katonás rendben pörög, mert "minden áldott napot meg kell nyerni."

Orbán Viktor már a '90-es évek elején felismerte a hatékony politikai kommunikáció jelentőségét, a 2002-es választási vereség pedig megerősítette abban, hogy a nyilvánosság feletti kontroll a garanciája a hatalomban maradásnak. A Fidesz a baloldali médiafölényben találta meg a 2002-es vereség legfőbb okait, ezért ellenzékben minden erőforrását médiabirodalma kiépítésére fordította.

2010 és a kétharmados győzelem után a jobboldal lépésről lépésre gyűrte maga alá a nyilvánosság különböző tereit: előbb a közmédiát, majd a kereskedelmi rádiókat és a köztéri hirdetések piacát. 2015-ben újabb szintet lépett a rendszer: a Simicska-konfliktus után központosították majd megsokszorozták az állami reklámkiadásokat, és gigantikus médiabirodalmat építettek állami bankok nyújtotta milliárdos hitelekből. Azóta százmilliárdos nagyságrendű közpénzt fordított a kabinet saját maga népszerűsítésére.

A kormányzati munka fókusza egyre inkább a kommunikáció irányába tolódott: Orbán Rogán Antal vezetésével létrehozott a Miniszterelnökség mellett egy „párhuzamos kancelláriát” - a kizárólag a kommunikáció irányításával megbízott Miniszterelnöki Kabinetirodát.

Az agresszív médiapolitika és a nyilvánosság szerkezeti átalakulása - az internet és a közösségi média tömeges elérésével - újszerű kormányzati működést követelt meg. Ez a fő oka annak, hogy az elmúlt négy évben

a kormányzati politika és a stratégiai döntéshozatal szinte teljesen alárendelődött a kommunikációs- és kampányszempontoknak. A sokáig csúcsminisztériumként működő Miniszterelnökség Gulyás Gergely alatt lassan elsúlytalanodott, feladatai többsége a közigazgatás működtetésére korlátozódik. A jelentősebb közpolitikai döntések - mint a rezsicsökkentés, a határzár építése, az LMBTQ-törvény - elsősorban választási-tematizációs célt szolgálnak; ezekben a kormánytagok többségének végrehajtó-közvetítő szerepet osztanak csupán. Politikai kérdésekben Orbán rendszerint Rogán és az állandó kampánystáb - Kubatov Gábor, Gyürk András, Habony Árpád, olykor Orbán Balázs - véleményét kéri ki, mielőtt határoz.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Éves Közösség vagy Belső kör előfizetés mellé most Szily László könyvét adjuk ajándékba!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt