„Mindent megoldunk, mindent is!” - így irányították a közpénzben úszó nagyvállalatokig érő számlagyárat

2022 március 11., 05:28

Több mint tíz évvel ezelőtt, 2010-ben egy börtönben találkozott egymással két férfi. Mindketten a harmincas éveik elején jártak, és mindketten korrupciós vádak miatt voltak előzetes letartóztatásban.

Egyikük Fuzik Zsolt volt, egy akkor 33 éves, rendőrtiszti és műszaki végzettséggel rendelkező férfi. Korábban a CBA, majd 2008-tól a BKV informatikai igazgatója volt, 2009 decemberében azonban korrupciós bűncselekménnyel vádolták meg. A börtön elől állítólag egy osztrák síparadicsomba menekült, végül 2010 februárjában került előzetes letartóztatásba.

A másik férfi a Fuziknál két évvel fiatalabb, jogász végzettségű Varga Gergely volt, aki korábban a Fővárosi Ügyészség szóvivőjeként dolgozott. A vádirat szerint Varga elégedetlen volt ügyészi fizetésével, ezért több esetben pénzt kért egyes ügyek érintettjeitől, hogy a közbenjárására enyhébb ítéleteket hozzanak a bíróságok.

photo_camera Fuzik Zsolt (balra) és Varga Gergely (jobbra)


A két férfi közül végül csak Varga töltött huzamosabb időt börtönben. Fuzikot pár hónap elteltével kiengedték az előzetesből (majd 2017-ben fel is mentették), Varga azonban 4 és fél évet ült. Az ítélethirdetéskor sírva ismerte el, hogy hibázott, a jövőre nézve pedig azt mondta, szeretne „tanulni, tisztességesen élni, dolgozni, családot alapítani”, és élete hátralévő részében azon igyekszik majd, hogy jobb ember legyen.

2021 júniusában azonban mindkét férfi ismét a börtönben találta magát - egy napra ráadásul közös zárkában. A gyanú szerint ugyanis a korábbi börtöntársak, szabadlábra kerülésük után, közösen építettek fel egy elképesztően szerteágazó csalássorozatot. Ráadásul egy olyat, amely egészen magasra, a magyar gazdaság nemzetstratégiai szintjéig vezetett.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.