Veszélyes terrorista vagy elcsalt 15 éves lány?

2022 december 04., 18:01
  • Milyen büntetést érdemel az, aki 2015-ben önként az Iszlám Államba utazott?
  • De mi van, ha csak 15 éves lány volt, aki talán semmi rosszat nem is csinált Szíriában?
  • És ha valaki egyébként is csak odacsalta? El lehet venni akár az állampolgárságát is?
  • Csak ha veszélyt jelent a visszatérése?
  • De hogy lehet ezt eldönteni?
  • Shamima Begum ügye nem csak a brit igazságszolgáltatásnak okoz gondot, hanem olyan kérdéseket is felvet, amikre lehetetlen kielégítően válaszolni.

Shamima Begum nevét 2015 februárjában ismerte világ, amikor a 15 éves londoni iskoláslány és két hasonló korú barátnője, Amira Abase és Kadiza Sultana eltűntek az otthonukból. Az a londoni repülőtér biztonsági kameráinak köszönhetően gyorsan kiderült, hogy elhagyták Nagy-Britanniát, majd nem sokkal később az is, hogy előbb Isztambulba repültek, majd onnan egy hosszú buszúttal és embercsempészek segítségével átjutottak Szíriának arra a részére, amit akkor az ISIS ellenőrzött.

A dicső kalifátus

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.