Veszélyes terrorista vagy elcsalt 15 éves lány?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2022 december 04., 18:01
  • Milyen büntetést érdemel az, aki 2015-ben önként az Iszlám Államba utazott?
  • De mi van, ha csak 15 éves lány volt, aki talán semmi rosszat nem is csinált Szíriában?
  • És ha valaki egyébként is csak odacsalta? El lehet venni akár az állampolgárságát is?
  • Csak ha veszélyt jelent a visszatérése?
  • De hogy lehet ezt eldönteni?
  • Shamima Begum ügye nem csak a brit igazságszolgáltatásnak okoz gondot, hanem olyan kérdéseket is felvet, amikre lehetetlen kielégítően válaszolni.

Shamima Begum nevét 2015 februárjában ismerte világ, amikor a 15 éves londoni iskoláslány és két hasonló korú barátnője, Amira Abase és Kadiza Sultana eltűntek az otthonukból. Az a londoni repülőtér biztonsági kameráinak köszönhetően gyorsan kiderült, hogy elhagyták Nagy-Britanniát, majd nem sokkal később az is, hogy előbb Isztambulba repültek, majd onnan egy hosszú buszúttal és embercsempészek segítségével átjutottak Szíriának arra a részére, amit akkor az ISIS ellenőrzött.

A dicső kalifátus

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt